06 June 2013

Zander

Undeva în Bucureștiul ăsta, într-un subsol de spital se află o sală de kinetoterapie. Și acea sală e plină de aparate care mai vechi, care mai noi - vă puteți imagina în ce stare. Totuși câteva dintre ele atrag atenția în mod deosebit datorită construcției. Când am auzit că au fost în sala de sport a lui Carol I...să zicem că they had my curiosity but then they also got my attention.
Domnul Gustav Zander a fost un vizionar. Este părintele recuperării prin fizioterapie cu ajutorul unor mașini de concepție proprie. La 1890 era deja faimos și avea propriul institut. Nu mi se pare deplasat faptul că regele Carol I să fi vrut în sala sa de gimnastică aparatele suedezului. Nu știu foarte multe, știu doar faptul că au fost mai multe, probabil rechiziționate de comuniști și puse la dispoziția proletariatului.

În imaginea de mai sus este un aparat destinat exercitării mâinii și brațului prin rotire. După cum se vede, nu e nici un arc, toată mișcarea are la bază inerția piesei mari - și asta respectă cercetările doctorului Zander care a concluzionat că folosirea resorturilor nu este potrivită pentru că ar supune mușchiul la stresul cel mai mare atunci când mușchiul este cel mai slab (arcul se opune din ce în ce mai tare în timp ce mușchiul devine din ce în ce mai slab pe măsură ce ajunge la capătul cursei).  
Aparatul respectiv e o bijuterie. E metal masiv, singura parte de lemn e mânerul - în rest pare indestructibil. În comparație cu aparatele din aceeași sală care au câțiva ani vechime și arată terminate...acesta are peste 100 de ani și ar mai ține încă 500 cred. E destul de greu și nu are nevoie de șuruburi ca să-l țină în loc - deși poate ar fi mai înțelept să fie prins pentru că dacă până la urmă e dărâmat cred că distruge podeaua.

Asta era filosofia atunci, așa se construiau lucrurile. Totul bine făcut ca să reziste mai multe vieți și chiar și cu înflorituri (vezi spițele roții sau rama mecanismului. Nu mai zic despre aparatul pentru picioare care se găsește în aceeași cameră și care e și el o bijuteri tehnică). Azi cu aceeași cantitate de metal s-ar face 20 aparate de vândut cu același preț care se strică în 3 ani și trebuie să cumperi generația următoare. Pentru că dacă nu oricum o fac chinezii la o fracțiune din preț.

>>>Mai multe imagini cu aparatele lui Gustav Zander<<<

Nu știu ce să zic despre această "întâlnire"- dacă e motiv de mândrie faptul că poți să folosești un aparat folosit de regele Carol sau să plângi că spitalul este nevoit să folosească acest aparat în loc să stea la locul lui într-un muzeu. Cică au fost mai multe însă treptat au dispărut, acum au rămas doar câteva. Și deși sunt numai niște fiare...mă întristează.

No comments:

Related Posts with Thumbnails