26 June 2013

Provocare: Există oraș mai fain ca Genova?

Da, mi se pare o provocare. Raportez cu bucurie că am găsit Genova așa cum am lăsat-o adică cel mai fain oraș din lume. Știu, e un titlu ambițios și foarte subiectiv dar trebuie să fim îndrăzneți. Și simt că am argumentele să susțin o asemenea afirmație. Dar să o luăm încet și să vedem ce trebuie să aibă un oraș ca să fie mai fain ca Genova.
Genova

Trebuie să aibă mare...
Genova

Bine, dacă e oraș mare, negreșit va avea un ditamai port...
Genova

Dar măcar în apropiere va avea și plajă.
Genova

Trebuie să aibă și munte - Genova e practic mai toată pe munte. Și pe vârfuri are forturi de la 1800. Iar pe munte se urcă cu funicularul.
Genova

Da, ca un oraș să fie fain nu trebuie sub nici o formă să fie plat. Plat e moartea pasiunii. Vreau să văd tramvaie, autobuze, troleibuze, ascensoare, funiculare, trenuri, metrou, tren cu cremalieră, mocănițe, chiar și mijloace de transport unicat în lume...da, Genova are toate astea, incluse în abonamentul lunar.
Genova

Orașul trebuie să fie denivelat, să nu poți merge cu bicicleta, așa de denivelat să fie. Să fie nevoie de tuneluri pe sub blocuri...
Genova

...și poduri peste stradă în centrul orașului.
Genova

Orașul ca să fie fain nu trebuie să fie prea mare. Dacă preferi Parisul cu milioanele sale atunci călătorie sprâncenată spre banlieue. Limita de 1 milion mi se pare decentă - nici prea mare să te sufoci, nici prea mic să nu găsești de muncă.
Genova
De asemenea clima trebuie să fie blândă, nu foarte caldă vara și fără zăpadă iarna. Și să nu fie foarte umedă să te simți ca un pește pe uscat. De fapt ar trebui să fie mai mult cald decât frig.

Genova
Orașul trebuie să nu fie în mijlocul deșertului, să ai ce face dacă te plictisești. Genova e la 100 și un pic de kilometri de Alpi - munții ăia adevărați. De asemenea o rivieră - bine hai, două riviere faimoase în apropiere nu strică. De asemenea un parc național și Unesco World Heritage site nu strică.
Genova
Un oraș fain trebuie să aibă istorie. Un centru vechi, o poveste, o catedrală de la 1400, un far de la 1543, un cimitir monumental, un personaj care a schimbat lumea care să se fi născut acolo, să fi schimbat el însuși lumea...gen.
Genova
Trebuie să aibă de asemenea un centru nou, de afaceri, și să nu le amestece. Un oraș fain trebuie să aibă aeroport și să-l facă artificial dacă nu se poate altfel. Ar fi bine ca un astfel de oraș să nu fie așezat în vreo zonă afectată de cutremure, vulcani, tsunami, tornade sau abundență de animale veninoase.
Genova
De asemenea, de preferat este ca orașul să fie civilizat și să se vorbească o limbă de circulație internațională. Fără baluba-baluba, fără cartel de droguri, fără atacat noaptea la semafor sau alte asemenea mici inconveniente.
Genova
De asemenea la cele de mai sus se adaugă libertăți de genul să nu intru la pârnaie dacă mă uit la cineva sau  beau alcool, știți la ce mă refer. Dacă grafitti-ul și libertinajul sunt prețul de plătit pentru aceasta, so be it.
Genova
Preferabil ar fi ca să aibă în jur momeli atrăgătoare pentru turiști ca să nu fie foarte aglomerat - cine ar alege Genova în loc de Florența sau (mă bufnește râsul) Milano. Chiar așa, cine?
Genova
Dacă aveți argumente și o sugestie pentru un oraș care să îndeplinească condițiile de mai sus, le-aș asculta cu neîncreder...ahem, curiozitate. :)
Genova
Ah da, și trebuie să aibă kebab. You gotta have kebab!

3 comments:

Anonymous said...

Barcelona indeplineste conditiile... :)))

Anonymous said...

Barcelona indeplineste toate conditiile :)), si daca treci peste faptul ca este mult mai turistica, iti dai seama ca e mai frumoasa :D

Andrei C. said...

M-am gandit la Barcelona insa faptul ca e plina de drogati, curve și hoti o descalifica. Not to mention Gaudi...

Related Posts with Thumbnails