03 July 2014

Italian Job: Passo Sella - 2240m

Da, Dolomiții sunt fantastici. Și zona asta despre care tot vorbesc este și mai și. Este o concentrație foarte mare de peisaje care entuziasmează. Cumva nu am simțit asta în Alpii de la vest. O fi Col de l'Iseran cel mai înalt pas însă e sterp și la propriu și la figurat. Și am văzut asta și în pozele de pe net și am zis că trebuie să fac cumva să ajung în Dolomiți.

Passo Sella e unul dintre cele 4 pasuri pe o distanță de câțiva kilometri - nu sunt decât vreo 15 de la Passo Pordoi. Împreună cu el și cu Gardena și Campolongo formează un circuit foarte popular.
Passo Sella
Ca să vă faceți o idee despre cât de popular e, pe acest traseu se desfășoara Maratona dles Dolomites, o cursă anuală de biciclete cu 9000 de participanți. Deschise pentru public sunt 4000 și ceva locuri pentru care se organizează loteri pentru că se înscriu 30.000 de oameni pe ele! Întâmplător e chiar week-end-ul acesta.
Passo Sella
Când am fost eu, Passo Sella era asaltat doar de miile de turiști de august. Poate nu pare din imagini, dar era aglomerat.
Passo Sella
Atenție mare când mergeți pe la ei, spre deosebire de ce se face pe la noi, ei chiar ies cu bicicletele în natură - și nu cu MTB-urile ci cu cursierele care la coborâre pot să depășească lejer mașinile mai leneșe.
Passo Sella
Sau motocicletele?
Passo Sella
Treptat, pe urcare, apare în câmpul vizual Sasso Lungo (sau Langkofel, v-am mai zis de el) - brandul pasului, cum s-ar zice. Și ce brand...
Passo Sella
Cum spuneam, Passo Sella nu e nici pe departe cel mai înalt pas din Alpi dar poate candida cu succes la titlul de "cel mai frumos".
Passo Sella
Sincer, nici nu-mi mai aduc aminte drumul - din câte știu nu e foarte virajat sau oricum nimic care să-ți distragă atenția foarte tare de la peisaje.
Passo Sella
E timpul pentru o oprire foto...
Passo Sella
Dar unde???
Passo Sella
Din păcate (sau fericire?) nu există nici o parcare supraetajată. Fiecare se descurcă cum poate - până la urmă suntem în Italia și nu în Gemania. Deși nah, sunt influențe austrice...
Passo Sella
Să mergem să vedem le peisaj...
Passo Sella
Punctul care marchează pasul. Indicatorul rutier e ceva mai încolo dar mi-a plăcut mai mult cabana. Cât timp scrie altitudinea, e ok, ha ha.
Passo Sella
Asta da poză de Instagram. Mai adaug și un track fake în ceva aplicație de narcisism online și suntem gata. Pentru ce, nu e clar. Totuși e clar că în ziua de azi dacă nu ai track pe facebook, nu ai alergat/mers cu bicicleta.
Passo Sella
Așa - revenind la peisaje...am câțiva ani de când umblu pe coclaurile altor țări și îmi permit să spun că am văzut un număr de locuri care să-mi permită să emit următoarele: fiecare loc e unic, frumusețea nu se poate cuantifica și clasifica. Asta e de bază și trebuie ținută minte. 

Totuși uneori, din cauza unei combinații între starea de spirit, vremea de afară, interacțiunile de moment cu oameni și peisajul în sine, poți uita de cele de mai sus. Astfel, ești pregătit să dai cu subsemnatul că e cel mai frumos loc pe care l-ai văzut. Știu pentru că așa am pățit și pe Stelvio, pe Grossglockner și pe Grimsel - asta doar ca să păstrez comparațiile cu high alpine roads.
Passo Sella
Passo Sella e unul dintre locurile astea...
Passo Sella
Pentru a mă mai trezi la realitate, un pic mai jos de pas la Rifugio Passo Sella am avut parte de o experiență tip Bâlea Lac - adică am stat pe șosea niște minute bune pentru că nu se mișca nimic pentru că unii voiau neapărat să parcheze că acolo aveau treabă.
Passo Sella
Nu e foarte coerent, știu. Probabil de la oboseală. Data viitoare ne relaxăm cu altfel de Italia. 

5 comments:

Alexandra said...

Adevaru-i ca atunci cand vezi "chiatra asta mare" in pas, n-ai cum sa nu ramai gura casca :P

Si in cazul meu a fost o combinatie intre starea de spirit, vreme, peisaj si mai stiu eu ce, dar si acum cred ca locurile pe care le-am vazut in Dolomiti sunt cele mai frumoase peisaje montane pe care le-am vazut vreodata.

Abia astept sa ma intorc!!

Andrei C. said...

No moar, gata ai fost deja, ajunge.

Alexandra said...

:))) oh, ba da....
sper sa ajung curand sa merg in fiecare an, sau macar la doi ani...

I hev Dolomiti Passaporto, tre sa-l umplu cu stampile :D :D

Andrei C. said...

Trebuie sa te dea in consemn la frontiera ca le tocesti muntii. Sau macar sa platesti o vinieta ceva...

Alexandra said...

Apai da am platit pasaportul ala, ajunga-le! :))

Related Posts with Thumbnails