05 February 2015

La Spezia - mare, palmieri, nave de război și munți înzăpeziți

Am prins tot ce trebuie în prima imagine? Mmm, se pare că nu. Lipsesc munții înzăpeziți. Ei bine, credeți-mă că la La Spezia sunt toate cele din titlu. Și nu, nu e o greșeală, numele orașului e chiar La Spezia. Dar localnicii nu îl folosesc, cică. Confuzant...
La Spezia

Noi veneam de la ceea ce între timp s-a transformat într-o obișnuință și anume excursia la Genova. Imaginile de mai jos sunt de acolo, din colțul drag mie unde am aterizat acum 8 ani când am ieșit pentru prima oară din țară - Quarto dei Mille.
Genova
E departe de centru dar e Genova.
Genova
În particular, golfulețul Priaruggia unde se găsește probabil cea mai bună pizza din lume, la Piz'ammare. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt dar nici nu mă puteți convinge de contrariu.
Genova
Golful alăturat, cu "plaja" amenajată. Asta e disponibil, cu asta se lucrează. Dacă nu mă înșel cea mai aproape plajă cu nisip e la kilometri buni distanță la Chiavari.
Genova

Așa, ce ziceam? Ziceam de La Spezia. Nu e clar de la ce vine numele dar articolul ăla hotărât a dat ceva bătăi de cap - într-atât încât în 1930 a fost nevoie de decret regal pentru adăugarea articolului.
La Spezia
Eu știu de La Spezia pentru că acolo e un arsenale militare maritimo - un port foarte importat pentru Italia și în special pentru marina militară. Golful natural e propice și e completat de un dig de larg destul de mare care liniștește apele pe o suprafață întinsă. Iată și o vedere parțială a golfului.
La Spezia
Noi ne-am început plimbarea de jos din port - mai întâi cu o cafea americano. Apoi, cu plimbare pe dig să vedem niște vapoare de aproape și orașul de departe.
La Spezia
Iată și munții înzăpeziți de care vă ziceam. Și de asemenea și fotogenicul far roșu de la capătul digului.
La Spezia

O navă cât un siloz! Costa Pacifica probabil în hibernare...
La Spezia

Un cadru mai larg ca să prindem și Guardia Costiera.
La Spezia

Sus pe deal, Valeriano - un sat despre care bănuiesc că e destul de pitoresc. Cred că l-am trecut pe listă pentru data viitoare.
La Spezia

Din nou, un zoom out. Valeriano e sus pe deal în partea dreaptă și personajul principal e Mare Trader , un vrachier...mare?
La Spezia

Un umil pescador...
La Spezia

...și la fel de umilul yacht negru al lui Gigi Armani. No kidding, e chiar al lui - Main (cu accent pe i) a costat 60 de milioane și se pare că e în portul său de hibernare.
La Spezia

Și din nou, umile remorchere...
La Spezia

Recunosc că nu prea ne-am plimbat prin oraș, parte pentru că era un pic frig și am căutat mereu soarele, parte pentru că e oarecum mai interesant. Vile cu palmieri am mai văzut...
La Spezia

...dar marina militară italiană? Nu se pune Taranto că asta se întâmpla înainte de momentul Arsenale Militare Marittimo di Taranto.
La Spezia

Ce e fain la La Spezia e că poți să mergi pe deal de unde să te uiți la tot golful. Ia să vedem...ce se vede. De exemplu, A5309 - Anteo, o navă de salvare cu facilitați petru scafandri și roboței scufundători.
La Spezia
Doi prieteni la pensie - D551 Audace (Gloria audaciae comes) și F582 Artigliere (Primi Velitum). Primul e un cacciatorpediniere lanciamissili (adică guided missile destroyer) cu ceva mile la activ, al doilea e o navă destinată la început Irak-ului dar apoi livrată marinei militare italiene.
La Spezia

F570 Maestrale (Veloce e veemente), alături de...uite că nu văd până acolo. Dar stai așa, eu am mai văzut dulapul acela undeva...
La Spezia
...și cu un pic de zoom se poate vedea că e A5340 Elettra (Anima i silenzi aerei), cea pe care am văzut-o și la Taranto.
La Spezia
În caz că vă întrebați cum de se schimbă unghiul din imagini așa mult...ei bine, sunt multe locuri de belvedere deasupra golfului și noi ne-am oprit în multe din ele.
La Spezia
La această navă nu am numele. O fi Bricul Giovanni sau ceva...
La Spezia
Hei, tu cum ai scăpat aici? Era vorba că discutăm despre nave militare acum!
La Spezia
Un alt grup de nave - în planul cel mai îndepărtat, F584 Bersagliere (Pro Patria). În plan apropiat, F581 Carabiniere (Nei secoli fedele) și A5384 (F580) Alpino. Motto-ul celui din urmă e Di qui non si passa :). În mijloc e mai modernul D554 Caio Duilio (Nomen numen - pff, this I have to google - aparet înseamnă "The name means power") fratele lui D553 Andrea Doria (Altius Tendam - hai că nu am făcut latină chiar degeaba), cel văzut la Taranto. E interesant că e o clasă împărțită cu Franța - adică mai sunt doi frați francezi: Forbin (D620) și Chevalier Paul (D621). Știu, știu, vi se fisurează de toate D-urile și F-urile dar mie îmi place!
La Spezia
M5561 Rimini și A5320 Martellotta, retrase într-un colț.
La Spezia
Și gata că nu le mai recunosc.
La Spezia
Whoops, mai am un cadru cu farul. I'll just leave it here...
La Spezia
Același far dar văzut de foarte departe de pe deal, împreună cu remorcherele și Costa Pacifica.
La Spezia
Și ultima imagine cu navele militare - cele mai puțin faimoase. Navele auxiliare și de întreținere care măcar împart aceeași vopsea gri cu frații lor mai mari.
La Spezia
În încheiere, doua imagini de la apus când ne-am întors prin La Spezia - pentru că ziua a fost rezervată unei alte excursii despre care vă voi povesti cât de curând. Condițiile meteo ale momentului au făcut că întregul golf să fie învăluit într-o foarte stranie lumină roz care a durat doar câteva minute.
La Spezia
Nu portocaliu ci roz. Nu-mi aduc aminte când am văzut ultima oară așa ceva...
La Spezia
Pe data viitoare, poate vă povestesc despre Grecia, din nou.

No comments:

Related Posts with Thumbnails