16 April 2008

Google Earth-ing

Azi am avut plăcuta surpriză să constat că, în sfârşit, au apărut imagini la rezoluţie cât de cât acceptabilă cu oraşe din România care până acum nu beneficiau de aşa ceva. Imaginile sunt destul de vechi după cum se poate constata, însă e mai bine decât nimic.

De exemplu, Iaşiul are de acum pătrăţelul lui în marea de dezinteres care este nordul Moldovei. Imaginea e luată nu chiar perpendicular şi de aceea clădirile se văd un pic ciudat. Pentru exemplificare, în imagine se poate vedea Copoul cu Universitatea căreia putem să-i vedem şi faţada datorită faptului menţionat mai devreme.
Imaginea e mai veche pentru că acum în spatele Palatului Culturii nu mai e nici un ştrand, doar un mare şantier.

Alt oraş care a primit o imagine nouă este Braşovul. O imagine de iarnă şi cam veche pentru că nu se vede centura construită de acum aproape 2 ani. În imagine centrul vechi cu Biserica Neagră, Piaţa Sfatului, Turnul Negru (cred că el este, întotdeauna le încurc) şi o porţiune din drumul care urcă în Poiană.
Aici cei de la Google au fost mai generoşi şi au acoperit o zonă mai largă, în Sud până la Predeal şi în Vest până în Poiană. Din păcate imaginea se termină spre Est la Săcele aşa că Zizinul rămâne neacoperit.

Totuşi cel mai mult mă bucur că a apărut Galaţiul şi zona limitrofă (Brăila, de exemplu). În sfârşit, de vreo 2 săptămâni încoace (cam atunci cred că m-am uitat ultima oară pe Google Earth), imagine din satelit cu Galaţiul nu mai înseamnă un petec gri lângă un petec roşu cu negru (combinatul). Şi la Galaţi e o imagine luată iarna, după sloiurile care se văd pe Dunăre. Imaginea e tot veche din moment ce nu se vede nici măcar Selgros-ul sau Praktiker-ul (fabrica de pe locul Praktikerului e încă în picioare în imagine). Din punctul acesta de vedere nu-i înţeleg pe cei de la Google. Or fi mai ieftine imaginile mai vechi? Le lasă la maturat? Erau classified?

În fine, cum ziceam, e mai bine aşa decât ce era înainte. Un detaliu de pe faleză, în zona La Zid sau Elice, cum vreţi:
Îmi văd blocul, biserica Precista, hotelul Vega şi se vede până şi pânzarul moldovenesc cocoţat pe mal. Şi aici au fost generoşi cei de la Google şi au updatat o zonă mai extinsă mergând în est până aproape de Luncaviţa.

De ce mă agit pentru un lucru aparent neînsemnat? O explicaţie ipotetică ar fi următoarea: Dacă uit un moment că nu cred în reîncarnare, aş putea să spun că într-o viaţă anterioară am fost cartograf. Deşi până acum nu am stat să analizez, s-ar putea spune că am o colecţie de hărţi deci pot sa susţin că e un fel de hobby :).

1 comment:

Anonymous said...

Daca intr-o viata anterioara ai fost cartograf atunci probabil esti interesat de proiectul OpenStreetMap http://www.openstreetmap.org

Detalii mai multe pe pagina proiectului romanesc http://wiki.openstreetmap.org/index.php/Romania si pe lista de discutii in limba romana http://groups.google.com/group/ro-osm

Related Posts with Thumbnails