19 January 2009

Bombs away!

Tot navingând printre diverse articole legate de istorie, am dat peste un articol (apropos, vă recomand cu căldura respectivul blog fie şi numai pentru resursele foto) care prezintă diferite aspecte din timpul bombardamentelor asupra Bucureştiului.

Ştiam de mai demult de aceste evenimente, ştiam că aşa a fost distrus vechiul teatru naţional însă până acum nu văzusem imagini. Parte din imagini sunt într-o aşa zisă liberă circulaţie pe net de aceea îmi permit să reproduc una dintre ele aici. Ea mi-a atras atenţia pentru că este din zona în care locuiesc momentan şi, cu puţină atenţie, pot identifica imobilul în care stau (mai bine zis pixelul care e imobilul – în caz că vă întrebaţi, da, este construit înainte de 1944). Din imagine pot să văd că cea mai apropiată explozie a fost cam la 400 de metri de casă.

O vedere din ziua de azi asupra zonei arată cam aşa (crop dintr-o imagine copyright Google):

Imaginea de epocă este de calitate inferioară însă anumite detalii se pot distinge şi se poate face o comparaţie. Străzile mari sunt cele mai evidente: Griviţei, Ion Mihalache, Şoseaua Chitilei, calea Giuleşti. Unele dintre străzile mici au dispărut sau au fost scurtate de apariţia unor blocuri. Dintre construcţii cea mai evidentă şi încă existentă este clădirea atelierelor Griviţa (care tocmai încasează două-trei bombe în imaginea de epocă). Altă structură, despre care nu aş fi avut habar dacă nu era articolul acesta, dar care nu mai este prezentă în imaginea recentă, este Hipodromul Băneasa al cărui loc a fost luat de Romexpo şi de Casa Presei Libere (în articolul referit mai sus puteţi vedea o imagine cu hipodromul).

Aşadar acum aproape 65 de ani, mai exact pe 4 aprilie 1944 în jur de ora două după-amiaza, Fifteenth Air Force îşi făcea de lucru deasupra Bucureştiului. Ţinta, aşa cum explică şi caption-ul, este nodul feroviar de la ieşirea din Bucureşti. Deşi majoritatea bombelor au căzut unde trebuie, se văd clar două lovituri directe în intersecţia Griviţei cu Ion Mihalache, un culoar de explozii prin cartierul de case de lângă intersecţie plus alte lovituri prin Giuleşti. Şi asta era doar începutul bombardamentului...

No comments:

Related Posts with Thumbnails