03 January 2011

Lomografeală

O chestie mică, aşa de început de an. Deşi uneori mai cochetez cu cititul nu am cărţi. Cel puţin nu în formatul clasic, foi tiparite şi legate unele de altele. Până recent nu aveam o bibliotecă care să sublinieze această lipsă dar acum nu mai merge. Am împrumutat nişte cărţi dar nu acoperă golul aşa că am adus o minune a tehnicii sovietice pe post de bibelou.

Despre bibelou am mai povestit acum ceva vreme.
Bibeloul este totuşi complet funcţional – face ce-i zici să facă, trebuie doar să ştii ce să-i zici. Am încercat un Fuji Superia de 200 că mai mic nu am găsit. Deci da, ţineţi-vă bine, Miscellanea se dă şi pe film, nu numai pe video.

Bineînţeles că jumătate din cadre sunt inutilizabile (da, da, ştiu nu înţeleg eu lomografia). Totul fiind absolut manual trebuie să ghiceşti (aproximezi) distanţa până la subiect ceea ce nu e întotdeauna uşor - "In Soviet Russia, focus screws YOU!" (de exemplu la cadrul cu Dacia am greşit cu mult, la cel cu Tico, ceva mai puţin). Bine, în teorie poţi să închizi diafragma până la F16 şi atunci e mai totul în focus, dar nu vrei întotdeauna asta. Apoi încadrarea se face printr-un vizor aproximativ, care pentru subiectele apropiate dă erori serioase (de care eu nu eram conştient). Bineînţeles nu vezi ce ai făcut până nu mergi la laboratorul foto – de mai multe ori m-am trezit uitându-mă la spatele aparatului după ce îl luam de la ochi, acolo unde ar trebui să fie LCD-ul. Bokeh-ul l-aş caracteriza în cel mai bun caz drept dubios (da, da, ştiu, lomografia, bla bla).

De acord, cu puţin exerciţiu ar trebui să pot să scot nişte lucruri decente dar întrebarea e dacă vreau şi dacă am timp să fac asta. Într-adevăr experienţa de a trage pe film e una care îndeamnă la cumpătare la apăsarea trăgaciului şi are un anumit farmec. Totuşi parcă prea lucrează totul împotriva mea pentru 36 de cadre. Nu zic că nu mai iau Smena la pozat, dar sigur nu mai las acasă digitalul.










8 comments:

Traveling Hawk said...

He, he! Ce vremuri...Doua SMENA, consecutiv, am avut si noi, apoi un Beirette, redegist! Cred ca azi nici n-as mai sti sa le manevrez dar am facut poze bune cu ele, sa stii! Si diapozitive, ca alea erau color! Adica gaseai mai usor filme color ORWO, pentru diapozitive. Initial lucram cu filme romanesti alb-negru, ca altele nu se gaseau. Cand au inceput sa se gaseasca filme ORWO din Germania Democrata a fost un salt urias! Si mai tarziu, te puteai alege cu KODAK, de la shop, daca aveai pe cineva sa ti le cumpere...Cam asa am inceput noi sa facem poze...Imi pare doar rau ca nu am pastrat aparatele, asa, pentru nostalgia tineretii...

Andrei C said...

Pai la inceput Smena-ul inghitea numai Azo Mures AN. Abia prin 94 am dat de primul color. Oricum atuncea trageam la F16 tot ca asa era indicatia, nu stiam eu mai multe. Astfel cam tot ce iesea, iesea acceptabil de in focus.

RCA Ieftin said...

PAre din alta lume, alta tara...La multi ani!

Alexandra said...

Cred ca am si eu vreo 2 chestii din astea pe acasa la Galati... da nu mergeau nici cand eram mica...

Unknown said...

Pozele pe film au feeling deosebit neegalat de nici un digital...intr-adevar se vede altfel lumea.
Eu am nepotul Smenei 35 (se cheama la fel dar e din plastic negru cu dungulite rosii si albastre,foarte '90) iar ca trufanda ma dau mare cu un Yashica 108 MP (cu 35-70/3.5-4.5 si 70-210/4.5-5.6)care te unge la inima cand trage filmul. L-am avut la vanzare dar nu am primit decat o intrebare daca-s sigur ca are 108 megapixeli...nici nu m-am deranjat sa-i raspund ca MP e de la MultiProgram nu megapixeli.

Unknown said...

Am uitat sa intreb:pozele sunt scanate direct de pe film sau de pe hartie? La Metro am vazut un scaner de film la pret competitv zic eu (vreo 2oo si ceva roni) fata de minim 100 euro cat stiam ca ar fi unul...

Andrei C. said...

Neah, direct de pe film.

Tinel said...

Aparatele pe film ,te disciplineaza ,te invata sa analizezi subiectul (incadrarea, lumina ,unghiul de poza ) In prezent majoritatea mitraliaza poze multe ,in speranta ca va iesi ceva care,modificat puternic in Photoshop sa ,,dea'' o poza interesanta ...Dar o fotografie nu se obtine asa cum cred unii (multi,din pacate)...in ciuda DSLR-urilor cu enshpe mii de programe ,tot fotograful face poza reusita...

Related Posts with Thumbnails