13 January 2012

Malaga - Maria Zambrano

Spania are cea mai extinsă reţea de cale ferată de mare viteză după China. Unii zic că au cheltuit aiurea şi acum au trasee pe care trenul merge aproape gol şi gări în sate de câteva mii de locuitori unde nu coboară nimeni. O fi cum o fi, dar arată bine.

Gara Malaga - Maria Zambrano e printre cele mai noi, atât de nouă încât nu au terminat-o. Gara originală avea două pavilioane de cărămidă care susţineau acoperişul şi care vor fi păstrate şi integrate cu gara nouă.

Numele gărilor au o anumită rezonanţă. Au ales nume de persoane şi le-au ales bine. Dacă gara Malaga poartă numele Maria Zambrano, nici celelalte nu sunt mai prejos: Valencia - Joaquin Sorolla, Madrid - Puerta de Atocha, Barcelona - Sants, Sevilla - Santa Justa şi până şi micul oraş de munte Cuenca are o staţie de AVE: Cuenca - Fernando Zobel. Totuşi n-am înţeles de ce atunci când ajunge trenul în staţie, este anunţată ca Cuenca - Fernando Torres.

Iar aceste gări, cel puţin cele mai mari, au aspect de mall.


"Fauna" din gara Malaga.


Eu am ajuns în Malaga cu vreo2 ore şi jumătate înainte de plecarea trenului. Am predat maşina, am dat o tură prin împrejurimi, am mâncat şi am considerat că nu mai e timp pentru o plimbare mai serioasă aşa că m-am aşezat pe o bancă şi am aşteptat deschiderea accesului la tren. Când în sfârşit s-a deschis am fost printre primii la ghişeu. La scanarea biletului în loc de clinchetul melodios care se aude de obicei şi care semnifică "vă rog poftiţi spre tren" s-a auzit un fel de gâjâit cu semnificaţia "il y a un broblem". Domnule, nu aveţi bilet la trenul ăsta! Dat fiind că mersesem de mai multe ori cu trenul încurcasem nişte ore, din fericire venisem prea devreme, nu prea târziu. Aveam bilet la următorul tren (în mod normal aş fi putut să-l schimb şi să plec mai devreme dar era duminică seara şi clasa turist era plină). Şi cum următorul tren pleca într-o oră, timp de plimbare tot nu era. Aşa că am rămas să citesc acolo în gară şi am rămas cu o singură poză din Malaga, poză care să nu includă tren/gară.
Data viitoare vă zic de Granada că am rămas dator şi după aceea...nişte Elveţia.

4 comments:

Liliana said...

Ştii ce n-am înţeles eu din poveştile tale din Spania? De ce închiriai maşina şi luai şi trenul?

Andrei C said...

Pai madrid-tarifa = 700km adica mai mult de 9 ore, timp pe care eu nu-l aveam considerand ca trebuia sa ma intorc a doua zi (inca 700). la care mai pui benzina si taxele de autopista. Asa.cu trenul am ajuns la malaga in 2h40 fresh si gata de "lucru".

Liliana said...

Ah, acum am înţeles. 2h40 ... wow, merge destul de rapid urâtul ăla.

Andrei C. said...

Merge, merge. La campie ii da cu 300 la ora cam tot timpul.

Related Posts with Thumbnails