08 January 2012

At World’s End – Europa Point

Să ajungi la capătul lumii e simplu. Iei autobuzul numărul 3. E gratis. Suntem în continuare în Gibraltar şi Europa Point e cel mai sudic punct. Ce treabă are asta cu capătul lumii? Dar cu dolarul american? Păi să vedeţi...
Luaţi-vă o cafea, ceva, că o să dureze un pic...


La un moment dat civilizaţia asta a noastră trăia cu impresia nostimă că lumea se termina la coloanele lui Hercule, rămăşiţe ale uneia dintre cele 12 munci ale sale. Gibraltarul e una din coloane. Corespondentul pe partea africană nu e aşa clar, unii zic că e Monte Hacho din Ceuta. Ceuta e una din cele două exclave spaniole din Maroc – se pare că pe aicea le place cu exclavele. Interesant cum Spania ar cam vrea Gibraltarul înapoi dar nu prea vrea să dea Ceuta şi Melilla înapoi. Mă rog să lăsăm pretenţiile teritoriale. Cealaltă opţiune pentru a doua coloană e Jebel Musa, un munticel de 850 de metri ici-colea, vis-a-vis de Gibraltar.
Apropo – hello Africa!

Aşa. Ei şi coloanele astea ale lui Hercule erau aşa un fel de avertisment pentru marinari că nu mai e nimic după. După unii, coloanele ar fi avut şi inscripţia „Nec Plus Ultra” (Nu mai e nimic după – scuzaţi traducerea). Era un magazin de electrice şi instalaţii în Galaţi care se chema aşa... într-adevăr avea un stoc destul de complet, nu prea avea sens să mergi mai departe. Ce ziceam?

Ah da. Coloanele lui Hercule. Dacă vă uitaţi pe stema Spaniei (blazon?) o să le vedeţi aşezate frumos în laterale cu diferenţa că dl. Rege Carol V le-a preluat cu motto-ul Plus Ultra (un fel de „mai departe”). Genial zic. Şi fiind ele pe stemă au început să apară în diverse reprezentări pe monede. Cum ar fi fost naşpa să scrie Plus Ultra pe coloane direct, a apărut şi o eşarfă - pardon, panglică - stilysh unduindu-se printre coloane pe care s-a transferat motto-ul. Începeţi să vedeţi legătura cu dolarul? Panglică sinuoasă printre două coloane? S cu două bare? :)

Ultima parte care lipseşte din această povestire e faptul că dolarul a nu e o invenţie americănească. Ea a fost adoptată de la spanioli pentru că dolari existau deja. De fapt denumirea de dolar a luat naştere chiar aproape, în Cehia. Apropo, cuvântul taler vă zice ceva? Pe la 1500 un conte din Boemia a bătut o monedă denumită Joachimsthaler după Joachimstal, locul de unde se scotea argintul pentru ea (valea lui Joachim, tal=vale). N-am înţeles de ce dar denumirea aceasta în formă abreviată de taler a fost adoptată în multe alte limbi – tolar, daler, daalder, tallero, daelder, taler, taller, talari etc. şi în sfârşit dollar. V-am mai zis că mi-a plăcut seria aia de pe Discovery, Connections? :)

Gata. Hai că nu a fost aşa lung. Acum urmează poze colorate.

Autobuzul şi moscheea. Moscheea?
Păi...da. Regele Fahd al Arabiei Saudite a făcut-o cadou Gibraltarului în anii 90. E una dintre cele mai mari moschei dintr-o ţară non musulmană. Numele ei e Ibrahim-al-Ibrahim sau King Fahd bin Abdulaziz al-Saud.
Ce mai e la Europa Point? Un teren de joacă, unul de sport, farul...
...şi o fostă baterie din păcate fără tun. Dacă vreţi tun trebuie să vă îndreptaţi privirea în sus pe culme. Bateria O’Harra n-a tras niciodată la mânie şi probabil nici nu o va mai face.
Interesantă expresia asta, „fire in anger”. O armă poate fi folosită de mii de ori dar un punct foarte important în cariera ei e primul foc tras la mânie.

The Rock, văzută de la Europa Point.
În zonă e plin de nave, care ancorate, care vânzolindu-se prin strâmtoare. În imagine, Alyarmouk, un tanker de 115.000 tone – un pitic pe lângă ce umblă acum pe oceane.
Curcubeu! That’s my cue. E acum sau peste 45 de minute, autobuzul e leneş sâmbăta.
Aşa ca o anecdotă, în autobuzul respectiv are loc un act barbaric care ar face pielea de găină oricărui ecologist. Deşi călătoria e gratis, şoferul printează bilete cam pentru fiecare calător dar nu le împarte. Se face aşa un şomoiog de hârtie irosită. The horror. Evident eu mă uitam cam cu poftă la respectivul şomoiog gândindu-mă că ar fi un suvenir bunicel. Intru în vorbă cu şoferul:
-Şi cum e, imprimaţi aşa de-aiurea bilete?
-Yeah. Ya want one?
-Damn right!
Din nefericire e din acela printat cu toner şi nu ţine în timp. Abia se mai poate citi ceva pe el.
Gibraltar Bus Company Ltd.
Adult Free
No Value
Europa Point Terminus
...

8 comments:

Liliana said...

Totuşi ai avut vreme bună, cel puţin mai bună ca mine :).

Andrei C. said...

Da, spre dupa-amiaza s-a inseninat. Macar atat :)

Alexandra said...

Ma da destepti galatenii astia sa-i zica asa magazinului ala! Oare o fi o trasatura generala pentru galateni? Eu asa cred! :))

Incercand cu greu sa trec peste oroarea anti-ecologica pe care o fac astia in autobuze, a fost amuzant dialogul cu soferul :)) Dar era un suvenir mai misto sa-ti dea tot somoiogul :D

Andrei C. said...

Da, l-as fi vrut (nush pentru ce) dar omu a zis "one" not the whole bunch :)

Vlad said...

adevarul este ca ai ajuns la capatul unei lumi... :)

dar nu parea deloc agitatie pe acolo - turisti ma refer. chiar nu e asa cautata locatia?

Andrei C said...

Eh, era octombrie dupa o ploaie. si vine un autobuz lajumatate de ora sauceva. Deci nu pot fi prea multi :)

Ioana said...

Te-ai intrecut pe tine cu textul asta. Iti prieste vacanta, ei?

Andrei C said...

He he. Scris in ultimele ore de vacanta. :)

Related Posts with Thumbnails