18 January 2012

Rest in pieces, Tammy

Tamron 70-300 e un teleobiectiv foarte ieftin. De fapt cred că e cel mai ieftin 300mm cu autofocus. Desigur se aplică zicala "Cât dai, atâta face". Montură de plastic, motor de focus foarte încet, întunecos (f5.6 la 300mm), aberaţii cromatice, contrast de sticlă de pepsi, nema stabilizator de imagine...şi cu toate astea mi-a servit bine cât l-am avut.


Acum doi ani a început să facă figuri. Difragma şi motorul de acţionare sunt pe u nansamblu mobil aşa că sunt conectate printr-o bandă, bandă care s-a forfecat, aproape. Asta a însemnat că nu mai putea fi folosit decât la diafragmă maximă, altfel genera eroare 99. Am găsit pe net cauza dar am mai găsit şi faptul că fiind atât de ieftin pur şi simplu nu merită reparaţia.

În vară eram în metroul din Lausanne, cel care urcă dealul. Deşi am fost avertizat, l aplecare din staţie nu m-am ţinut calumea şi aproape m-am făcut sac de cartofi însă în procesul de regăsire a echilibrului Tamronul a evadat din buzunarul în care era. Evadare de scurtă durată întrucât şi-a spart capul de podeaua metroului. Aparent nimic grav, doar că ceva zornăia înauntru. Într-adevăr, imaginile nu mai erau clare, ceva era afectat la ansamblul optic.

Ajuns acasă, spiritul ingineresc mi-a dat ghes: "Tu poţi să-l repari!" Zis şi făcut, adică făcut bucăţi, bucăţele. Mii de bucăţele care au stat în bibliotecă vreo 3 luni de zile până de Crăciun când am făcut o tentativă slabă de a le pune la loc şi am constatat că am uitat orice ordine a pieselor. Dacă un 50mm am reparat, 70-300-le ăsta e un adevarsar redutabil.

Mai jos câteva imagini de la autopsie.

Diafragma.
Ce zornăia înauntru - în inima obiectivului este un grup de lentile care se prinde de alt grup într-un mod foarte complicat. Aceste trei şuruburi cu guler alb de plastic culisează pe nişte şanţuri şi unul dintre ele s-a rupt la impactul cu podeaua metroului (cel din stânga, se şi vede ruptura). Eu l-am lipit la loc dar ceva îmi zice că lipitura respectivă nu ar ţine. Oricum, nu sunt în stare să reasamblez obiectivul deci nu vom afla niciodată. de fapt cred că am şi aflat pentru că aceste şuruburi le-am pus la loc şi când am strâns delicat şurubul cu pricina s-a auzit un la fel de delicat zgomot de plastic rupt.
Banda care s-a forfecat. Am mutat mai jos gulerul de cauciuc ca să se vadă ruptura - dar nu ştiu dacă în poziţia asta l-ar mai deranja mişcarea şi ar da în continuare eroare 99.
Poziţia în care am găsit banda cu banda care s-a forfecat chiar lângă gulerul de cauciuc.
Părţile componente.
Cum ziceam mai sus, nu sunt în stare să-l reaasamblez pentru că nu am notat ordinea anumitor piese. Plus, există nişte şpiluri la remontare cum ar fi că o piesă nu intră decât dacă inelul de focus e dus la capătul cursei şi alte asemenea - de care nu sunt conştient, din moment ce nu reuşesc.  Iar în cele 3 luni de stat în bibliotecă piesele au acumulat o cantitate respectabilă de praf care ar necesita un efort susţinut pentru a le elimina şi a avea un obiectiv curat la interior.

Concluzia - nu scăpaţi obiective pe jos. Sunt în căutare de teleobiectiv acum...

4 comments:

Vlad said...

am si eu 50mm 1.8 - d-ala cheap, dar bun.

ii "curge" ochiul - adica ii iese lentila din obiectiv.

la criss imi cer 250ron. unul sh, dar nou, il scoti la banii astia.

so... iti inteleg durerea.

Andrei C. said...

Hmmmz, s-a rupt ceva la 50? Ca eu l-am pus la loc dupa o cazatura si a fost ok.

Test said...

Am si eu 70-300. Cat dai atata face, daca stiam ca e asa slab, nici nu ma incurcam cu el.

Andrei C said...

Pentru un incepator eu zic ca merge. Pentru mine a mers :) dupa aceea, da, vei vrea altceva. :)

Related Posts with Thumbnails