30 August 2012

Măgura

Mâine e ultima zi de vară. Unde a trecut? - nu ştiu. De fapt primele frunze îngălbenite alergau în faţa mea pe Maniu într-o noapte de iulie când mă întorceam de la mare aşa că trecerea calendaristică e doar o formalitate.

Unul dintre episoadele de vară cu care am rămas dator este cel cu Măgura. Aşadar...Măgura!
Măgura este un fel de Şirnea mai puţin popular printre fotografi. Totuşi dacă Şirnea excelează la capitolul case izolate pe versanţi abrupţi (eventual iarna), Măgura are ca avantaj amplasarea între Bucegi şi Piatra Craiului. Pozele de toamnă cu trei culori (verde jos, ruginiu in pădure şi albul primei zăpezi pe creasta) sunt faimoase - cel puţin în capul meu.
Ce e la Măgura? În primul rând, linişte. Ce-i drept, DN-ul trece prin valea alăturată şi apoi urcă pe o creastă şi un claxon de tir se mai poate auzi dar doar sporadic.
De ce e linişte la Măgura? Un motiv ar fi pentru că e foarte greu de ajuns la Măgura. Drumul recomandat e cel din Zărneşti - un forestier bunicel care urcă destul de serios prin pădure. Nu e nici un indicator şi turiştii care împânzesc zona ridică din umeri când zici Măgura.
Cealaltă variantă e din Moieciu de Jos dar e mai mult un drum de căruţe decât de maşină. L-au nivelat cu o lamă dar tot pământ e şi nu e lat pentru două vehicule.
Dimineaţa soarele bate pe Piatra Craiului, la apus te delectezi cu priveliştea Bucegilor. Între, cu casele aruncate pe coasta dealului. Win-win.
De când cu experienţa cu căpuşa am o reticenţă vis-a-vis de locuri cu lighioane hematofage însă nu puteam să refuz o plimbare prin fâneaţă.


Să ne jucăm cu focus-ul!
Vă spuneam că e linişte. Şi în liniştea asta auzi clar ce vorbeşte vecinul de pe dealul vecin deşi e la câteva sute de metri depărtare.
La plecare am apucat drumul de căruţe - nu aveam de unde să ştiu atunci. Bine că nu m-am întâlnit cu cineva că ar fi fost interesant.
Priveliştea merită efortul. De fapt, în afara faptului că am arat un pic cu botul furiei verzi într-o şicană, coborârea a fost chiar distractivă.
Recomand călduros. M-aş întoarce pentru poze de toamnă acolo. Da, asta o să fac!

13 comments:

Anonymous said...

cool. am fost si eu pe acelasi traseu, in sens invers acum 2 ani. atunci am dat si peste cheile zarnestiului pe care le recomandam intr-un post anterior. anul asta am in program cheile nerei plecare pe la mijlocul lui septembrie cu 2 biciclete pliabile pe bancheta din spate :)

Alexandra said...

Ce drum de caruta ai apucat la intoarcere? Prin Pestera???

Mah da tu nu imi mai citesti blogul? :))

Am fost eu anul trecut in toamna pe acolo!!! http://www.bloguldecalatorii.ro/2012/03/toamna-pe-ulita-ziua-2-satul-magura.html

Andrei C. said...

Ha ha, normal ca citesc. Numai ca eu sunt mai boem asa, nu planuiesc la minut (glumesc, sunt totusi injiner). E vb de drumul spre Moieciu, cred ca nici nu il ai pe harta. Acesta: http://goo.gl/maps/bxhXV daca vrei sa fim tehnici.

Alexandra said...

Da, ma rog, noi pe ala am urcat si pe ala am coborat cu masina. Dar din pestera pana in magura si inapoi noi am mers pe jos.

Sa inteleg ca pe nebunia aia de drum de caruta dintre Magura spre Pestera ai mers tu acuma cu masina????

Andrei C. said...

Nuuu. Magura-Moieciu de Jos. Atat. Nici o pestera.

Alexandra said...

:))
Pai esti cu capul? N-ai cum sa ajungi din magura in moeciu fara sa treci prin Pestera. Dai un zoom pe google maps!

Esti funny! Chiar n-ai observat ca ai mai trecut printr-un sat dupa ce ai parasit magura?

Andrei C. said...

Da, scuze, e vina mea, am dat paste la ceva gresit. Nici nu e pe google maps traseul ;) Dar poti sa ajungi din magura in Moieciu fara sa treci prin pestera - vezi drumul de pamant din linkul asta: http://goo.gl/maps/vibbw

Alexandra said...

OMG! deci eu vazusem asa, un pic cu coada ochiului drumul ala pe google maps dar am zis ca sigur nu e practicabil :)

esti prea tare omule!:)

Andrei C. said...

De fapt sunt doar prea increzator pe harti. Era pe atlasul meu rutier, am zis ca merge. Oricum am intrebat si oamenii inainte... :)

Alexandra said...

Uite ca pe atlas nu m-am uitat, e in masina.

Si oamenii ce ti-au spus? :)

Andrei C said...

Ca e ok, abia nivelat de buldozer. Plus am tot vazut masini trecand pe acolo deci trebuia sa pot si eu.

Alexandra said...

Ah, misto atunci!
De retinut! :)

Mircea said...

Merge facut si cu bicicleta, chiar daca nu esti prea antrenat. L-am facut asta vara si l-as mai face inca o data cu placere. http://peundeamfost.blogspot.ro/2012/07/2012iulie21-22-bran-tura-cu-bicicleta.html

Related Posts with Thumbnails