18 March 2013

Kaiserlich und Königlich: Bună dimineaţa, Kotor!

După ce în seara de dinainte am ajuns frânţi de oboseală în Kotor, o asemenea dimineaţă a fost răsplata potrivită - momentul oportun pentru a vedea fiordul Kotor de sus.
Kotor fjord

La pensiunea la care am stat - de fapt o familie care şi-a extins un pic casa - nu aveam mic dejun însă aveam la dispoziţie o mică terasă cu privelişte. În plus, oamenii, amabili fiind, ne-au adus cafea şi...smochine proaspete! Şi ce smochine - nu am mai mâncat până atunci smochine proaspete - şi oricum nu prea ai şansa să faci lucru acesta la noi. Au fost foarte bune, atât de bune încât nu am am putut răspunde nu la întrebarea "mai vreţi?". Ehe...cu smochine proaspete şi cu aşa privelişte să tot stai...
Morning glory

Dar nu stăm că ne stă norocul - zice o vorbă. Aşa că pornim în explorare pe drumul ce duce spre Cetinje - nu de alta dar pare un loc foarte bun pentru a vedea fiordul de sus. Într-adevăr, după primele curbe drumul începe să se ridice deasupra caselor...
Fiordul Kotor

Club Med 2 ne-a ajuns di urmă - aseară nu era, a ajuns peste noapte de la Dubrovnik. Frumos vas, frumos tare.
Club Med 2

Nici Bricul Mircea nu e mai prejos. Evident, nu este vorba de Bricul Mircea, e altceva. E Royal Clipper al companiei Star Clippers - croaziere pe nave cu pânze. Şi nu e de ici, de colo. E cea mai mare navă cu pânze aflată în serviciu. A fost construită în 2000 fiind inspirată din proiectul celei mai mari nave cu pânze din toate timpurile, Preußen.
Royal Clipper
Oraşul vechi văzut de pe versantul opus.
Old City

În caz că vă întrebaţi de ce se schimbă unghiul...este pentru că drumul e un pic nehotărât - sare de pe un versant pe celălalt după cum îi convine.
Blocuri

Apar şi ruinele - unele moderne...
Ruine

...altele ceva mai "legitime". Gorazda e una din fortăreţele habsburgice care populează versanţii de aici. Da, suntem încă pe teritoriu Kaiserlich und Koniglich.
Gorazda

Ar fi meritat cred însă drumul era cam rupt şi...drept să vă spun Muntenegru e şarmant fix până la 7.5 metri depărtare de un obiectiv turistic. La periferia Kotor-ului sunt nişte mahalale ceva de speriat. Popasurile sunt cam murdare şi doar faptul că vezi multe maşini închiriate sau străine îţi mai dă o nuanţă de încredere. Altfel...dar să lăsăm asta...uite ce frumos e!
Fiord

Cel mai sudic fiord din Europa...me ne frego. Nu ştiu cum e cu sudicitatea dar ştiu că e al naibii de pitoresc.
Kotor

Drumul pare să nu se mai oprească din urcare - vedem şi pista aeroportului Tivat.
Tivat airport

Şi urcăm în continuare...
Valuri

Uitându-mă la hartă văd că nu am ajuns nici la jumătatea urcării şi deja mi se pare că e de ajuns.
Fjord view

Am citit pe undeva că dacă mergi la Kotor trebuie musai să urci la cetate să vezi Kotor-ul de sus. Îmi permit să zic şi eu că e "musai" să mergi pe drumul spre Cetinje. Sunt lucruri diferite - aşa cum aveam să vedem şi mai pe seară.
Deasupra portului

Dar spuneam ceva cu de ajuns...într-adevăr, era program de plajă. Şi cum Kotor are plajă aşa cum are şi Bucureştiul, trebuia să ne îndreptăm atenţia spre alte locuri apropiate.
Fiord calm

Nu, nu în direcţia aia, în cealaltă. Oricum ar fi, trebuie să ne întoarcem - lucru nu neapărat uşor pe un drum aşa îngust. Întoarcere din trei mişcări cu geamul jos şi urechile ciulite să nu vină vreun cazac şi...down we go!
Nave în port

Nu mă pot abţine şi opresc şi la întoarcere - inutil aş spune pentru că imaginile sunt la fel. E doar faptul că sufăr de un fel de amnezie când întâlnesc un astfel de loc şi mă trezesc cu zeci de poze identice pe card.
Kotor
Click, dar vai ce frumos, click din nou.
Nava de croaziera
Am lăsat fiordul în pace şi am plecat spre pomul lăudat...pardon, Budva. Am trecut prin tunel spre Tivat - o experienţă cel puţin sinistră - tunelul e slab spre deloc luminat şi deloc aerisit. unde mai pui că se formează ambuteiaj în el pentru că traficul este extrem de intens şi fumul de eşapament îl poţi tăia cu cuţitul. Dar nah, să mergem la plajă în Budva!

5 comments:

Anonymous said...

Cum se chiama pensiunea unde ati stat? avem si noi programata 1 noapte de dormit in Kotor din cele 12 pe care le-am stabilit pentru turul Croatiei din vara ce va veni (cat mai repede, sper eu)...
Abia astept sa vad postarea ta despre Budva, noi i-am alocat 2 nopti dupa care urmeaza plecarea spre Bucuresti, merita 2 nopti sau mai degraba stam in Kotor inca o zi si taiem din Budva?

merci,

Carmen

Andrei C. said...

Buna Carmen,

Budva dupa parerea mea nu merita, Kotor e mult peste.
Nu mai tin minte cum se cheama pensiunea, oricum nu e relevant. Important e sa fie in Kotor nu mai departe in fiord ca dupa aia o sa trebuiasca sa te plimbi cu masina.

Anonymous said...

Am scris fonetic "cheama" scuze...
Noi am rezervat aici: http://www.booking.com/hotel/me/apartment-simun.html?aid=339530&label=postbooking_confemail&et=UmFuZG9tSVYkc2RlIyh9YXUo1yZCVd6/bOp9zEI0yVKVl+3YMm3V9jhtrh304iwp9NgB4rKXrGsYWCo+E8chpoWPoLuxbwxyFHy7+K0IfN4LoRG8krzOcNgeujSVF4AXreeEhPshvqsbXCwAt7xY6mrb18+jRwPeZQj0pnTXppGorml+98MbNdttFkK9B7G4
E ok?
merci

Andrei C. said...

E ok-ish. Inca se poate merge pe jos, desi dureaza mai mult. Oricum e o zona mai linistita. Noi am fost via-a-vis la Apartments Coso, daca te uiti pe harta de pe booking.

Alexandra said...

Si eu sunt de acord ca drumul spre Cetinje e also musai :)

Foarte misto vreme ati prins, ma bucur!

PS. si eu la fel cu amenzia aia :))))

Related Posts with Thumbnails