19 April 2013

Limite(?)

Din ciclul statistici inutile cum ar fi "câte ţări ai vizitat" vă prezint cea mai nouă idee. Un pic de răbdare... La televizor e o tanti care nu a mai fost la Roma decât o dată în tinereţe (n.r. sunt în Italia). Da, sunt oameni care în viaţa lor nu s-au depăratat mai mult de câteva sute de kilometri  de locul în care s-au născut. Desigur, de neconceput pentru majoritatea generaţiei yuppie care dacă nu bagă o Asie de Sud-Est nu se simte bine. Şi totuşi asta te face mai bun?

Eu cât de "mai bun" sunt? Unde am fost cel mai departe de casă? Cât de departe am fost la Est, Vest, Nord şi Sud de casă? Unde am fost cel mai sus şi unde am fost cel mai jos? Când am mers cel mai repede?

În timp ce fac statistica asta nu mă voi gândi la cu ce poate să se laude Micadu de exemplu. De fapt, stau foarte prost în general. Păi se vedem...

Nord:
Asta e uşor. Excursia din Norvegia m-a dus la Nordkapp, 71 de grade, 10 minute si 21 de secunde latitudine nordică. Dacă te uiţi la hartă e greu de depăşit fără eforturi susţinute.
Nu e imposibil însă...şi pentru a nu intra în cine ştie ce depresie am să spun că poate cândva o să ajung şi mai sus. Vis: Svalbard şi o excursie la Polul Nord cu spargatorul de gheaţă nuclear Yamal.

Sud:
Şi asta e uşor: Cel mai sudic punct al Europei, Punta de Tarifa. 36 grade şi 15 secunde latitudine nordică.
Aici e loc de mult, mult mai mult.  Nu m-am învrednicit nici măcar să merg în Egipt. Vis: Tasmania, Noua Zeelandă şi o excursie în Antarctica.

Update 2 septembrie 2013: am ajuns în Dubai. Dacă cel mai estic punct e trecut mai jos, cel mai sudic punct e undeva pe promenada din Dubai Marina, la 25,08 latitudine nordică.

Update 6 octombrie 2013: am ajuns în Riyadh. Cel mai sudic punct atins este colţul unui Holiday Inn cu 24,68 latitudine nordică.

Update 1 noiembrie 2013: not exactly an upgrade but...am mers la muzeul național din Riyadh și în parcare am atins 24,64 latitudine nordică :)

Update  24 noiembrie 2013: am mers să vad fortul din centrul vechi al Riyadh-ului și am ajuns până lângă parcul Salam. 24.6223 latitudine nordică :)

Vest:
Ei aici e un pic mai greu dar cu puţină aducere aminte...e vorba de un loc complet comun, e un cap de pod din St. Charles undeva lângă Chicago. Mai la vest de punctul acesta nu am fost. 88 de grade şi vreo 20 de minute longitudine vestică. Totodată, acesta este locul cel mai depărtat de locul unde m-am născut - aproape 8500 de kilometri.
Vis: Coasta de Vest, Hawaii, Polinezia Franceză.

Est:
Şoc şi oroare. N-am fost mai la est de...Dunavăţu de Jos, capătul drumului judeţean 229L. 23 de grade şi un pic peste 12 minute longitudine vestică. Trebuie să schimb cât de curând treaba asta, anul acesta hopefully.
Vis: Tokyo.

Update 16 august 2013 - am depăşit limita de mai sus, am ajuns pe insula unde e eşuat Turgut S, lângă Sulina, în golful Musura. 29.76 grade longitudine estică.

Update 2 septembrie 2013 - am depăşit din nou, am ajuns în Dubai, mai exact cel mai estic punct (şi totodată sudic) este ghişeul Subway dintr-o cantină din Academic City. 55,41 longitudine estică.

Cel mai sus?
Depinde ce înseamnă asta: Willis Tower (Sears) pentru structuri făcute de om. 3108 metri, punctul terminus al Karlesjochbahn. De fapt vreo 3120 ca am mai urcat un pic.
Cu avionul...nah, un 11700 de metri parcă am văzut o dată pe ecrane, dar nu mai sunt sigur.

Update iulie 2013: 12253m pe altimetrul avionului, un pic peste service ceiling-ul dat de producător. 

Cel mai jos?
Iar, depinde ce înseamnă. Salinele de la noi au cam 240 de metri adâncime (desi în unele intri mergând orizontal, ele au un munte deasupra. După această regulă dacă merg prin tunelul Mont Blanc înseamnă că am mers la 3500 de metri adâncime? I didn't think so...
Aşadar punctul este cel mai de jos punct din tunelul de la Nordkapp, 212 metri sub nivelul mării.

Cel mai repede?
Şi aici, depinde. Dacă ne referim la ground speed, îmi aduc aminte de un zbor de la Paris la Bucureşti în care pilotul a ţinut să ne anunţe că am prins un curent de aer neobişnuit de rapid (cam 150 de km/oră) ceea ce făcea ca viteza faţă de pământ să fie peste 1000 de kilometri pe oră. Altfel, pe pământ, am văzut scris 301 km/h pe ecranul din vagon al AVE de la Madrid la Valencia. Uşor de depăşit dacă ai un motor şi nişte inconştienţă.

Mda, m-am ratat, nimic din Asia de Sud-Est, ce să-i fac... nu m-am jucat cu picoarele în nisip pe Cofifi, n-am văzut Bali, n-am văzut Vietnam, n-am făcut visa run în Laos sau unde s-o face. Am văzut meridianul 0 dar n-am văzut Ecuatorul şi nici unul dintre tropice. Pe "verticală" m-am plimbat 35 de paralele. Pe "orizontală", un pic mai larg, 111 meridiane. Asta este...până acum 5 ani nu ajunsesem mai la est de Timişoara, mai la nord de Câmpulung Moldovenesc, mai la est de Constanţa şi mai la sud de 2 mai. E timp...sper.

Update octombrie 2013: 46 paralele şi 143 meridiane.

Dacă vă inspiră articolul şi vreţi să o luaţi ca o leapşă, go right ahead numai să daţi like, share, link şi primul născut, ca de obicei.

4 comments:

Liliana said...

tu ai ceva cu asia de sud-est. cred ca e love-hate relationship :P.

Vlad said...

sa nu o faci din ambitie :)
du-te-n asia doar daca simti ceva.
altfel, o s-o urasti. ca sa nu mai pomenim si de timpul pierdut in avion.

Alexandra said...

Dupa ce am inceput sa citesc nici prin cap nu mi-a dat ca articolul este despre a face lista asta :))) I was surprised when it started :))

Eu nici macar nu stiu ce e aia visa run :)))

E grav, eu stau si mai prost ca tine :)))

Andrei C said...

Da am refuzat eu vreu bilet catre Asia de SE? Eu am ce am cu hainele imparatului ;)

Related Posts with Thumbnails