29 May 2013

Love&Hate Milano

O părere subiectivă zice că Milano e motorul economic al Italiei. Un oraș de dimensiunea și frumusețea Bucureștiului așezat foarte bine în pianura lombardă (lol). Muntele e foarte aproape, marea la o oră și un pic. What could be wrong?
Milano

Bogăția atrage și unele lucruri mai puțin plăcute - cum ar fi oameni care nu își au locul acolo. La Milano Centrale, de exemplu, sunt conaționali (îmi crapă obrazul de rușine) care te "ajută" să îți cumperi bilete. Desigur, vor restul. Sunt foarte agresivi, vin ei să-ți apese butoanele...e o experiență foarte neplăcută. Poliția și cei de la metrou sunt la metri distanță dar...nu fac nimic.
Milano
De pe strada mea

La fel, în piață la Duomo, dacă ai un DSLR înseamnă că neapărat vrei să faci poze la porumbei și vei fi înconjurat de "binevoitori" cu un pumn plin de semințe. Cât costă nu știu dar...e agasant. Nu sunt eu ursuz, dacă vreau semințe le caut. Știu că unii găsesc asta pitoresc dar e de gustibus...și din nou poliția nu are nici o problemă cu treaba asta.
Milano
La vânătoare de tramvaie...no, not this kind...

Pe lângă toate obiectivele sunt vânzători ambulanți cu elicoptere teleghidate, prostii luminoase de aruncat în sus sau pistoale cu bule. Nu poți să mergi liniștit că-ți vâjâie ceva pe la ureche. O altă categorie sunt comercianții de rahaturi. Plouă? - Umbrele la 3 euro. Contează că ai deja o umbrelă? Nu, poate mai vrei una. E soare? - Ochelari de soare la 3 euro. E așa și așa? - Curele la 3 euro.

Săptămâna trecută i-am observat la Milano Centrale. Ploua și veneau autocarele de la Malpensa cu turiști cel mai probabil fără umbrele. Cum apărea autocarul se luau la fugă după el vreo 10 negustori din aștia și vârau o umbrelă sub nas fiecărui pasager care cobora din el.
Milano
Așa, din ăsta, dar direcția opusă...

Știu, nu e vina lor, e mizerie umană, vor și ei să trăiască. Oricum majoritatea arată ca și cum nu ar putea face altceva și oricum nu i-ar angaja nimeni. Trăiască dreptul la liberă circulație...nu e vorba de asta, aici e vorba de Milano, capitala modei și bunului gust.
Milano
Până întoarce în capătul străzii, un pic de hartă, mânca-ți-aș

N-am mai văzut de ceva vreme oraș atât de murdar și cu personaje atât de dubioase. Nu mă refer la 200 de metri de Duomo, mă refer în general. M-am întors într-o seară la 11 pe jos un pic și sincer nu m-am simțit confortabil. Numai suspecți care măsurau din priviri valoarea rucsacului - da știu, mi se pare mie, dar sincer mă simt mai în siguranță în Militari la Gorjului la 11 noaptea decât la Zara la aceeași oră.
Milano
Aha, vine! Wait a minute...de ce e colorat așa?

Ah da, să nu uit: la Milano s-a descoperit vopseaua. Spray-ul cu, mai exact. Peste tot, pe toate clădirile, să le ia naiba. Uite logică: nu vor tren de mare viteză pe valea Susa, care să lege Franța de Italia. Am pierdut șirul câte NO TAV am văzut pe clădiri. Și sunt din aștia recalcitranți care atacă șantierele noaptea cu incendiare și după aia se supără când sunt arestați. Tutti liberi cică. Pana mea, tutti liberi de ce? Să argumentăm...
Milano
Un "pic" de flare...

Aici, ca și în sud, nu se oprește la trecerea de pietoni. Oh, chiar trebuie să opresc? Trebuie atenție mare la așa ceva că mai toți au fost învățați să nu oprească - era să fiu călcat și de bunicuțe cu Fiat Panda și de gușteri cu BMW. Probabil consecință a faptului că nu e o chestie așa serioasă să nu dai prioritate pietonilor. Iar trecutul pe roșu...he he, cei pe două roți fac asta cel mai des.
Milano
Aha! Hai că acuma chiar vine...

Milanezii, orice s-ar zice, au un oarece dispreț pentru tot ce nu e Milan. Totul e "giu", parcă nu e la fel, oamenii sunt mai necivilizați, salamurile sunt mai bune la Milano (jur că mi s-a zis și asta). Mă rog, nu sunt perfect sigur că nu au dreptate. Și atunci imaginați-vă cum e în rest.
Milano
I effing love this tram. Uși de lemn, bănci de lemn, treaptă care se extinde când se deschide ușa...nu știu ce model e dar e simpatic foc.

De exemplu eu lucrez cu un om care nu locuiește în Milano, așa cum fac mulți, mulți alții. El are casa la Como la 40 de kilometri distanță. Atunci încep să înțeleg...dar înțeleg și de ce mă întreba acum vreo doi ani un coleg dacă Bucureștiul e sigur că pe el l-au tâlhărit de două ori la Milano.
Milano
Flare-ul ăsta e exagerat...

Una de final - acum vreo două săptămâni pe străzile pe care am prins momentele prezentate aici (cartier Niguarda), un imigrant ilegal (și probabil dezechilibrat mintal) a ieșit la 6 dimineața pe stradă, a găsit un târnăcop și a omorât 3 oameni pentru că așa i-au zis vocile. Săptămâna trecută, în centru, 6 mascați au atacat cu topoare și Molotov-uri magazinul Franck Mueller. În seara asta vreau să merg până la Centrale - oare să mă duc?
Silver lining

Silver lining

Silver lining
Și totuși îmi plac tare-tare tramvaiele lor...

5 comments:

Alexandra said...

Si eu care credeam ca eu am avut o experienta cam naspa la Milano... :))

Vlad said...

Inca de acum vreo 12-13 ani... mi s-a zis: cand ajungi pe langa gara centrala, tine bine de bagaj si stai cu ochii pe marocani.
Ma intrebam... cum naiba arata aia?
Am inteles ce si cum in primele 5 minute cand am calcat in zona garii.

Mizerie multa si atunci si acum... oamenii din ce in ce mai rai si mai dezaxati. Multa lume nu stie, dar si astia se omoara intre ei pentru si din diverse motive. Am auzit si crime oripilante - gen kinder bagat in masina de spalat si bagat la centrifugare... de ce? plangea prea mult... :O

In rest e frumos... daca nu stai foarte mult sa apuci sa vezi cu adevarat si sa mai ales sa intelegi ce se intampla acolo.

Andrei C. said...

Azi am mers cu tramvaiul 1528 - sunt model 1928!. Majoritatea sunt reconstruite dupa ww2 pentru ca le-au distrus la bombardamente (au ars dar partea metalica a ramas) si sunt o bijuterie. Admirabil. Cat despre Milano...

cabinet stomatologie said...

:)

Wedding photographer Dublin said...

Cred ca e la fel si acum dupa 3 ani

Related Posts with Thumbnails