01 October 2013

Digul de larg

Anul trecut am auzit în treacăt de la un prieten că s-ar putea ajunge pe digul de larg din portul Constanța. For the right price, desigur, pentru că este în incinta - yes, ați ghicit - portului Constanța. Până în vara asta ajunsesem pe digul de larg de la Midia care între timp s-a închis. Așa că...hai la Constanța!
constanta dig


The right price in this case is 20 de lei, taxa de parcare pe zi. Există metode de reducere a acestui cost dar nedorind să pricinuiesc o neplăcere nimanui, nu voi face publică tehnica.


Dar să vedem ce e digul de larg - mai precis, în cazul de față, digul de nord. Ei bine, e vorba de o structură artificială destul de impresionantă care avansează 8 kilometri în mare. Toată structura e protejată de stabilopozi pe partea exterioară dar nu e ca la golfulețele din Jupiter cu 3 stabilopozi și gata. Nu, e un zid de stabilopozi care trebuie să facă față tuturor furtunilor și să creeze un adăpost pentru nave. Ținând cont că spre capăt marea are o adâncime de vreo 20 de metri, imaginați-vă de cât material a fost nevoie ca să se construiască acest dig.
constanta dig
Farul din imaginea de mai sus e doar la o treime din distanța față de capăt. Mai e mult de mers până în capăt...și e foarte cald. Ce vine din depăratare e o mașină de poliție. Quick, hide the camera.
constanta dig
Mă rog, nu că aș fi avut cine știe ce pe ea. Adevărat, am trecut pe lângă navele de război, alea mai cu moț ale noastre, dar nu m-am încumetat să le trag în poză de aproape. Am văzut și singurul nostru submarin, Delfinul, și a rămas la fel, nepozat. Bine, hai...o poză cu fregata Mărășești, F111. În prim plan ceva bulgăresc venit de pe canalul Dunăre-Marea Neagră.
constanta dig
Șșșș, be vewy, vewy quiet. Nu aveți poza de la mine. Poate nu trebuia să-i pun watermark. Uitați aici și alte poze ca să uitați - astea-s făcute de pe dig sau peste dig, cum să zic. Ideea e că trebuie să găsești un loc de urcare pe dig - cu trepte - altfel e destul de greu.
constanta dig
Astea sunt navele care așteaptă să intre in port. Aglomerație mare, ce să zic, doar e cel mai mare port la Marea Neagră.
constanta dig
Partea asta a digului e folosită mai mult la recreere - sunt destul de mulți pescari și am văzut chiar și oameni cu biciclete. Totuși bicicletă pe acolo în iulie e un pic extrem...
constanta dig
Mai bine un BMW negru. Da, vin și băiețașii cu mașini să arate marea la prințese. De racing nu prea se pune problema pentru că e plin de pietre și lespezi de beton ridicate. Da o plimbare sub clar de lună la 8 kilometri în mare merge, nu? C'est romantique, oh la la.
constanta dig
Din păcate noi am fost opriți un pic înainte de capătul digului - damn it! Un excavator imens trebăluia ceva pe acolo, amesteca în stabilopozi sau ceva, oricum nu ne-au lăsat să trecem mai departe. Quel disappointment!
constanta dig
Hai încă o poză cu o navă militară. Culoare o trădează - deși nu are nici un tun pe ea (în afară de unele cu spumă, cred) Grozavu este din câte știu o navă militară. Face parte din Marina Militară dar acționează și când e nevoie de el pentru treburi civile - de exemplu pentru spargerea gheții pe Dunăre. Și asta pentru că este un Jack of all trades - remorcher, macara, navă pompier și spărgător de gheață fluvial. După aspect, mi se pare navă soră cu Perseus (Albatros 1). Mai e o navă soră tot în portul Constanța în straie portocalii dar nu i-am văzut numele. Dacă știe cineva... 

Din câte știam Perseus era cea mai puternică navă românească cu 6000 de cai, despre Grozavu am găsit că ar avea două motoare de 5200 (nu știu dacă fiecare sau împreună). Oricum, e pe acolo - tatăl lor.
constanta dig
Aspecte din portul Constanța - niște macarale de descărcat minereu, cred.
constanta dig
...și niște macarale albastre - vă rog, fiți impresionați de tehnicitatea acestei postări.
constanta dig
Releul Techirghiol, vizibil clar din capătul digului. Mă rog, aproape de capăt că nu am ajuns, cum ziceam.
constanta dig
Pentru încheiere, stabilopozi personalizați. Special! Oricum digul de larg e o alternativă inedită pentru o după-amiază în Constanța. Acuma sunt curios cum o fi iarna acolo...
constanta dig

4 comments:

AlexMD said...

Excelent. Mi-a placut postarea. Pacat ca nu ai facut NICI O poza cu nave militare... :)

Andrei C. said...

La articolul trecut cand le-am facut poze s-au gasit unii sa spuna ca am facut ilegalitati, deci nah...

Vlad said...

misto articol, mai inedit asa. sau cel putin eu nu stiam deloc de locul ala.

multumesc :)

Andrei C. said...

Din ciclul Miscellanea va invata cum sa mergeti la mare, gen. :)

Related Posts with Thumbnails