14 March 2008

Apa, aeru’ şi...

Se zice că punctele slabe ale unei societăţi avansate tehnologic sunt date uneori chiar de tehnologie în sine. Mai concret, lipsa utilităţilor cum ar fi curentul electric, apa curentă sau gazul ar paraliza complet şi foarte eficient orice oraş. De obicei asta se întamplă în război sau după cine ştie ce dezastru natural.

Studiu de caz: acum două zile am fost anunţat că în ziua imediat următoare va fi oprită apa de orice fel între orele 8 şi 23. Am zis ok, m-am descurcat cum am putut. A fost neplăcut însă am zis că e pentru progres şi am îndurat. La miezul nopţii încă nu venise apa însă m-am culcat cu gândul că a doua zi o să fie. A doua zi, adică azi, m-am bucurat din nou de apă curentă. Pentru foarte puţin timp însă, pentru că pe la ora 9 am constatat că iar nu e apă.

Încă din primul moment când pe ţeavă nu venea decât aer mi-am dat seama că am fost păcălit ca un copil. Era clar că apa lipsea din aceleaşi cauze ca şi ieri şi probabil va lipsi tot cam atâta timp. Copilăresc din partea mea să nu mă aştept la o astfel de manevră, ca şi cu blocarea traficului la Grozăveşti pentru lucrări aferente construirii pasajului Basarab: ar fi trebuit să dureze de pe 1 pe 10 martie şi pe 12 martie săpau o groapă imensă în mijlocul străzii, groapă pe care o suspectez că are legătura cu lipsa de apă. Zilelea astea mută tot calabalâcul pe amplasamentul nou, calabalâcul însemnând ţevi de gaz, cable electrice şi umblă şi la ţevile de apă.

Pe la 1 am ieşit după provizii şi jos la intrare nu era nici un afiş. La întoarcere apăruse un afiş care informează că apa o să lipsească până la 16. Un fel de „Fraiere, vezi că apa e oprită... O să vină ea la un moment dat...”. Dacă îmi ziceau de la început că în zilele 13 şi 14 va fi oprită apa între orele respective ar fi fost mai ok. Acum stau cu frică să nu păţesc la fel şi mâine...

Care e de fapt problema aici? Dincolo de nepăsarea legată de distribuirea informaţiei respective (de care cei care lucrează la pasaj nu cred că sunt vinovaţi), mai e vorba şi despre nepăsarea celor care au conceput acţiunea care se desfăşoară la Grozăveşti. Aş putea să ştiu şi eu de ce se lucrează în timpul zilei, dacă e vorba de o lucrare delicată ce necesită oprirea apei pentru atâtea ore în şir? Care era problema dacă lucrau între 23 şi 8? Aveau şi libertate de mişcare mai mare. Nu cred că e vorba de vreun considerent de ordin tehnic, doar că ar fi fost mai scump, oamenii ar fi trebui plătiţi altfel, ar fi fost nevoie de reflectoare puternice care ar fi consumat mult curent... etc.

Până acum chestia cu pasajul Basarab nu prea m-a deranjat. Nici că au închis traficul nu mă deranjează, că nu merg cu 601, ba chiar dimpotrivă. Credeam totuşi că Astaldi are experienţă la chestiuni de genul acesta şi poate chiar au, dar cred că au bătut palma pentru versiunea „cât mai ieftin”.

Ce am învăţat din chestia asta?
- Orele de pe afişe nu se respectă (asta e de fapt axiomatic şi o ştiam dinainte).
- Săpunul nu face spumă cu apă minerală.
- Când vrei să fierbi chestii în apă minerală nu ştii exact când fierbe apa.
- Întotdeauna să te aştepţi la mizerii de genul acesta.
PS: Aseară avea cineva un status de genul „Pândesc robinetul”. Asta fac şi eu acum...
Later edit: e 16:12 şi este apă. M-o fi auzit cineva...

No comments:

Related Posts with Thumbnails