26 March 2008

Doloşman revisited

Se pare că în ceea ce priveşte Capul Doloşman nu prea am noroc. Am prins vreme mai rea ca anul trecut.
Am urmat acelaşi drum de pământ care începe din Jurilovca. Nu mai ţin minte dacă semnul era şi acum un an...
Nu ştiu exact la ce se referă zonele strict protejate întrucât nu e nimic marcat. Abia la întoarcere în Jurilovca am văzut un panou cu zona protejată şi se pare că am fost în ea. Oricum am fost civilizaţi, nu am urcat pe niciun zid şi nu am deranjat vieţuitoare.
Chiar lângă ruinele cetăţii (Argamum se cheamă) este o casă şi ceva anexe. Am impresia că are legătură cu cei care administrează zona pentru că data trecută ne-a luat cineva la întrebări şi ne-a făcut un instructaj pentru mersul printre ruine. De data asta nu ne-a mai întrebat nimeni de sănătate.
În rest numai iarbă, stuf şi apă. Iarba era plină de rouă dat fiind ca nu era pic de soare.


Mai erau şi vreo doi cai...
Am dat o raită până pe buza dealului şi de acolo putea vedea foarte vag malul celălalt al lacului. Gura Potiţei ar fi trebuit să fie şi ea pe acolo pe undeva dar nu am identificat-o. N-am stat mult şi am făcut cale întoarsă pe acelaşi drum. Am făcut o oprire scurtă şi la debarcaderul din Jurilovca, acolo unde se parchează maşinile. Multe lotci trase pe uscat, ceva ambarcaţiuni mai mari, gâşte şi un mistreţ într-o cuşcă. Cam atât.
Am plecat spre Enisala, dar nu pe drumul cel mai scurt, prin 6 Martie sau cum îi zice localităţii, din cauza drumului infect. Ne-am întors la drumul naţional Constanţa-Tulcea...
...şi am luat-o spre nord. În Babadag am ieşit de pe drumul naţional şi am mers spre Enisala pe un drum suprinzător de bun. Va urma...

Later Edit: În funcţie de necesitate, disponibilitate şi chef, de acum încolo am să dau şi coordonatele geografice ale punctului de interes. În acest caz, Capul Doloşman: 44°45'28.50"N 28°56'22.61"E - copy/paste în câmpul Fly To la Google Earth.

Even Later Edit: De ce nu dau eu link la wikimapia, de exemplu, în loc sa chinui cititorul cu copy paste într-un program pe care poate nu îl are instalat?

1 comment:

Anonymous said...

Salut! I-mi place foarte mult articolul tau despre Dolosman.
Te invit sa publici si pe http://www.wisebook.org… poti sa adaugi si un link catre blog-ul tau, asa i-ti faci publicitate… Daca vrei, putem sa ne adaugam si link-uri pentru publicitate reciproca. Mersi!

Related Posts with Thumbnails