30 March 2008

Sfârşitul Planetei

Disclaimer: Cu acest titlu apocaliptic o să inaugurez o nouă rubrică numită „Doar text” care va cuprinde ceva idei privitoare la evenimente actuale sau nu, viaţa de zi cu zi pe bucata asta de piatră cu miez fierbinte căruia îi zicem Pământ şi altele, toate neînsoţite ca până acum de imagini. Chiar dacă se cheamă Miscellanea, blogul are un anumit specific pe care aş vrea pe cât posibil să-l păstrez, de aceea rant-urile acestea neînsoţite de imagini ilustrative vor aparţine de asemenea şi categoriei „Pe margine” şi nu vor fi majoritare.

Seara trecută mi-a fost supus atenţiei (de către Emi) un articolaş cu iz de „Libertatea”. Pentru cine nu are răbdare să citească, o să fac un scurt rezumat.

Doi oameni de ştiinţă vor să oprească punerea în funcţie a unui accelerator de particule de lângă Geneva. Motivul pentru această opoziţie este că acceleratorul ar putea produce neintenţionat o gaură neagră care să înghită întreaga planetă şi poate, exagerat, tot Universul. Unul din cei doi e deja recidivist în sensul ca prin 2000 a încercat să oprească cu ajutorul justiţiei un alt accelerator de particule pe motive similare. Nu e nici prima oară când se pune serios problema dacă nu cumva am ajuns la nivelul de dezvoltare tehnică la care să fim capabili să ne distrugem planeta din greşeală şi aproape instantaneu (la testarea primei bombe nucleare s-au făcut calcule să se afle dacă nu cumva reacţia poate da foc atmosferei). Mie toată povestea mi se pare un pic alarmistă şi îmi aduce aminte de un seismolog de pe plan local.

Problema e totuşi un pic interesantă la nivel conceptual. Apare întrebarea: „Dar dacă au dreptate?” Vorba lui Emi, noi stam aici şi ne chinuim cu lucrări de licenţă, bloguri şi alte alea şi cineva zice, fără să vrea, „Stop joc!” apăsând pe un buton.

Bineînţeles, jocul se poate termina şi în multe alte feluri, cum ar fi cu „ajutorul” unui asteroid, însă faptul că în cazul de faţă situaţia ar fi asemănătoare cu tăierea crengii de sub picioarele omenirii de către un singur om face ca scenariul să fie ceva mai frustrant ca de obicei. Ca şi „control freak” ce mă aflu, nu-mi place să ştiu că viaţa îmi depinde de factori pe care nu-i pot controla, mai ales factori atât de imperfecţi cum sunt fiinţele umane.

Totuşi în situaţii de zi cu zi depindem unii de alţii în proporţii mai mult decât neliniştitoare. O situaţie evidentă ar fi în avion, unde depindem de omul de la mentenanţă care poate sau poate nu s-a certat cu soţia înainte să vină la muncă şi să facă inspecţia la motor, sau de pilot care poate sau poate nu aşteaptă rezultatele analizelor copilului şi uită să activeze cine ştie ce (dacă vi se pare că exagerez, mai uitaţi-vă la Air Crash Investigation). La fel, eu acum depind într-o oarecare măsură de arhitectul căminului şi de constructorii care au turnat betonul sau de îndemânarea pilotului de elicopter care se tot fâţâie pe deasupra de când cu summit-ul şi de alte câte şi mai câte.

Concluzia e că viaţa e atât de scurtă şi se poate termina abrupt în atâtea feluri încât acceleratorul acela de particule nu e decât pisica din povestea cu drobul de sare. Oricum, dacă am fi pe drumul cel bun spre obţinerea unei găuri negre cred că ar veni klingonienii (sau cine sunt responsabili de civilizaţiile tinere din partea asta a Universului) să ne explice cum stă treaba. Râdem, ne distrăm, dar nu stricăm Universul aşa.

Acestea fiind spuse, eu mă duc să beau un ceai în Cărtureşti ca să uit de ameninţarea găurii negre...

4 comments:

alex said...

macar daca se hotarasc sa il porneasca sa ne anunte ca avem liber... sa nu ne prinda pe la birou, in metrou sau in trafic.

Emi said...

Ma bucur ca o simpla atentionare a reusit sa iti schimbe natura blogului. Dar despre proiectul alora din articol, am spus destule in direct :))

Andrei C. said...

Monser, nu vreau sa-ti minimalizez influenta dar ideea e veche, aveam nevoie doar de un pretext. :P

Aura Matei said...

Welcome in the world of "datu cu parerea"! Enjoy it!!

Related Posts with Thumbnails