12 November 2008

Warszawa

Toată lumea mă întreabă cum a fost la Varşovia şi după ce le povestesc îmi zic cum au auzit ei că e naşpa. Nu e Paris, nu e Viena, nu e Budapesta. E un fel de Bucureşti mai curat, mai „spălat” cum se zice, cu străzi mai late şi cu şoferi mult mai disciplinaţi.

Totuşi în multe privinţe se aseamănă cu Bucureştiul. E un oraş mare, capitală de ţară chinuită rău de războaiele mondiale...
...şi mai apoi de comunism, comunism de care a scăpat relativ recent şi se chinuie să ajungă din urmă standardele vestice. Dacă ar fi o cursă, Varşovia ar fi undeva în faţa Bucureştiului fie şi numai prin cele de mai sus. Aş putea adăuga clădirile de birouri mai impresionante ca cele din Bruxelles. Ernst&Young îşi au sediul într-o clădire turn din rondul ONZ, Rondo 1-B.


Singurul cadru pe timp de zi pe care îl am din Varşovia este cu această clădire de 40 de etaje, 200 de metri înălţime şi 18 ascensoare.

Se poate să mă înşel însă eu nu ştiu să existe proiect pentru aşa ceva în Bucureşti. Iar Rondo 1-B nu este decât unul dintre ele. De exemplu, Intercontinentalul din Varşovia este cel mai înalt hotel de 5 stele din lume. Mai multe, aici. Nu că zgârie-norii ar fi un ideal de atins, însă sunt un indicator destul de bun pentru viaţa economică.

Dacă tot vorbim de înălţimi, cea mai înaltă clădire de la ei este Palatul Culturii (237m), darul lui Stalin către naţiunea poloneză. Recunoaşteţi arhitectura?

Acest palat al culturii se află fix în centru lângă kilometrul 0...
...şi cu toate astea are în jur spaţiu liber cât Piaţa Victoriei, Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei la un loc. Unul dintre polonezii cu care am schimbat păreri mi-a povestit o istorioară anecdotică cum că mai marii polonezi din vremea respectivă au fost întrebaţi de către Stalin ce vor: Palatul Culturii sau metrou? Ghiciţi ce au răspuns, având în vedere că prima linie de metrou din Varşovia a fost inaugurată acum 3 săptămâni (după ce s-a muncit 25 de ani la ea).

Ea ca atare este inspirată de unde este inspirată şi Casa Presei Libere şi anume din proiectele megalomane din anii 50 din Rusia care alcătuiesc cele şapte surori. Universitatea Lomonosov este cea mai înaltă după care urmează Palatul Culturii din Varşovia restul fiind ceva mai mici.

Un alt capitol la care Varşovia bate Bucureştiul este gara centrală...
...care, deşi nu e la fel de frumoasă, este într-adevăr este ultracentrală (chiar în piaţa cu Palatul Culturii) iar şinele merg măcar un pic prin subteran ca în orice alt oraş civilizat şi nu taie oraşul în două.

Altceva? Au şi ei mall în centru, fix lângă Palatul Culturii.

Zlote Terasy îi zice (adică terasele de aur) şi e destul de interesant ca arhitectură şi organizare.

Interesant e că la mall poţi să observi oamenii mai în detaliu. Dacă ar fi să mă iau numai după ce am văzut acolo aş zice că o duc mai bine ca noi şi sunt mai civilizaţi. Nu are nici un sens să compar cu ţigănia din Plaza.

Şi ajungem la ce mă doare pe mine mai tare şi anume traficul. Din ce am vorbit cu polonezii (care apropo, îşi urăsc capitala în care locuiesc, în mod asemănător cu bucureştenii) am înţeles că au probleme destul de mari cu traficul. Din ce am văzut eu nu mi s-a părut aşa de rău. Stăzi mult mult mai late decât în Bucureşti şi disciplină, asta se pare că e reţeta succesului. Au şi ei bottle-neck-urile lor create de podurile de pe Wisla.

Dar observaţi ceva: e o singură bandă pe sens şi mai e linia de tramvai. Vă asigur că linia de tramvai nu e separată de banda maşinilor decât prin bun simţ-ul soferilor. Nu am văzut nici măcar unul care să depăşească coloana, deşi ar fi avut loc berechet. Deci se poate.

Un bucureştean ar fi fentat cu stil pe fraieri, eventual blocând şi tramvaiul dacă ar fi avut posibilitatea. Deh, numai el se grăbeşte. Desteptilor de genul acesta le sugerez o călătorie urgentă cu ambulanţa care încearcă să treacă la oră de vârf pe Mihalache şi nu are pe unde. Mă rog, divaghez.

O fi naşpa la Varşovia cum zic unii, dar după părerea mea e mai naşpa la Bucureşti. Nu e un oraş turistic, e un oraş care se străduieşte să funcţioneze. Aşa că vizitaţi cu încredere, dacă aveţi ocazia. Dacă nu, nu vă alegeţi Varşovia ca destinaţie turistică că este foarte posibil să fiţi dezamăgiţi.

4 comments:

Anonymous said...

sorry,dar de fiecare data cand te citesc nu ma gandesc decat ca+mi doresc si eu un aparat foto ca al tau.Dixit. (din fundal se aude un oftat)

Anonymous said...

Nici nu se compară cu Bucureştiul... Am fost anul ăsta, e diferenţă destul de mare dacă ne gândim la civilizaţie.
Ca destinaţie turistică ar fi mai degrabă Cracovia.

Andrei C. said...

Magulit, Andreea, magulit. :)

silVIU said...

ieri m-am intors din Wawa, unde am stat aproape o luna. Un oras cat se poate de functional si de bine folosit. In plus, se reinventeaza mereu, cu stil si cu bun simt. Viata in oras este cat se poate de in regula, nu are motive mari de complexe fata de Praga, Budapesta sau chiar fata de cele din Vest. Si, lucru mare, daca petreci pana tarziu intr-un club nu e cazul sa economisesti bani ptr taxi. Mai bine ia-ti o bere ptr ca exista autobuzele "N", cele de noapte. Cracovia e frumoasa, dar mi se pare un oras de weekend. Dar nu o cunosc la fel de bine si pot gresi.

Related Posts with Thumbnails