08 May 2009

Pe plantaţie

Acum mai bine de o lună mă plângeam că trebuie să mă trezesc sâmbătă dimineaţă şi că dacă iese ceva vă şi arăt. Ei bine, ceva a ieşit.

Într-un acces de corporatism, am fost la plantat copăcei cu colegii, prin intermediul asociaţiei Viitor Plus. Discuţiile despre planetă, codoi, încălzire globală etc. nu-şi au locul aici. Ştiu, e ironic faptul că părinţii mei erau scoşi cu forţa din birou şi erau duşi la recoltat sfeclă, iar acum eu (mă rog nu eu, compania) plătesc ca să merg pe câmp să fac aproximativ acelaşi lucru. Am fost pur şi simplu la plantat copaci.

Locaţia a fost comuna Vâlcelele din judeţul Călăraşi (numele comunei îmi aduce aminte de o glumă: „I know how to spell banana, I just don’t know when to stop”).

Oamenii de la Viitor Plus sunt foarte de treabă şi organizarea mi s-a părut foarte ok. Băieţii au primit mânuşi albastre...

...iar fetele mânuşi roşii...

...plus toate cele trebuincioase îndeplinirii activităţii de plantare a copacilor, inclusiv un prânz câmpenesc servit la faţa locului (ceaun de fasole, ceaun de mămăligă etc.). De poze nu am prea avut timp pentru că am avut mâinile ocupate cu o cazma.

În mod normal am fi lucrat toţi la plantarea lizierei de protecţie de arbuşti pentru arborii adevăraţi, acolo unde nu puteau intra mijloacele mecanizate. Din fericire (ca să zic aşa) mijloacele mecanizate nu funcţionau cum trebuie aşa că brusc am fost upgradaţi de la rangul de plantatori de boscheţi la plantatori de copaci adevăraţi. Ulm, frasin şi stejar parcă plus un tip de pin pentru ameliorarea solului care fusese stricat de agricultură. La sfârşitul zilei toată echipa plantase 5000 de puieţi care vor creşte înfiorător de încet. Doar 1 din 10 va supravieţui - procentul acesta nu-l ştiam şi pune oarecum în altă lumină operaţiunea – eu aveam impresia greşită că se pune puietul în pământ şi gata, peste 20 de ani stai la umbra lui.

În orice caz, ziua a fost plăcută (şi a fost prima zi de tricou pe anul acesta). Dacă vă surâde, operaţiuni din astea au loc destul de des. Vorbiţi cu cei de la Viitor Plus.

2 comments:

Aura Matei said...

Nu am reusit sa te invat nimic despre cum e cu salvarea planetei de catre cei care pun trei bete in pamant si strang 4 pet-uri. Off, off...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts with Thumbnails