19 November 2012

Kaiserlich und Königlich: Top of Salzburg

Ultimul tronson de telecabină urcă în coasta Kitzsteinhorn-ului la o clădire aşezată precar pe coasta muntelui. E acolo din 1966 când s-a deschis această telecabină. Platforma e la 3029 de metri ceea ce îl face cel mai înalt punct din landul Salzburg, punct care poate fi atins de Turistus Comodus. Adica noi. De unde şi denumirea un pic exagerată de Top of Salzburg.
N-am de ce să fiu dismissive privitor la acest loc. Da, este plin de turişti gură-cască şi până şi o bătrânică de 80 de ani în scaun cu rotile poate să ajungă aici...

...însă snobismele astea că "oricine poate ajunge acolo" trebuie oarecum limitate.
Am menţionat cumva că era vreme excelentă?
Prima platformă e şi cea mai aglomerată pentru că este fix la telecabină. Acolo la oră de vârf se dau bătălii crâncene pe un loc la balustradă...
Telecabina aduce alt val de oameni. În vale se vede pilonul de la telecabină care este şi cel mai înalt pilon de acest fel din lume cu 113 metri.
Pare mic dar vă asigur că nu e. Dacă ai ochi buni, se vede din vale, conturat pe fundalul alb al gheţarului.
Cine se simte în putere poate să abordeze şi traseul spre vârful Kitzsteinhorn (3203m) dar cred că e nevoie de un pic de echipament de via ferrata. La intrare pe traseu e un semn de "Numai pentru avansaţi" şi un altul foarte sugestiv cu un omuleţ căzând în prăpastie.
Unul dintre multiplele feluri de a urca muntele fără a folosi picioarele - un soi de lift diagonal în revizie acum.
Platforma văzută de jos din clădire. Platforma aia de fagure metalic îmi dădea un soi de nesiguranţă mai ales când era vorba de umblat cu obiecte mici gen card SD care ar putea să treacă prin.
O idee interesantă şi uşor de implementat - o cameră care la apăsarea unui buton îţi face o poză pe care o poţi downloada mai târziu de pe site. Posen, cheese und click!
Cam asta e încadrarea. Desigur că am făcut şi noi poze.
Alte vederi...



Dar asta nu e singura platformă. Neamţul a zis că ar fi potrivit să sape un tunel prin munte cu o înclinaţie de 25% spre un alt versant unde să mai construiască nişte platforme panoramice suspendate...

Am tras un frig memorabil în acel tunel dar l-am parcurs (data viitoare şi nişte imagini). Nu pot să spun că a fost degeaba.



La această a doua platformă e mult mai puţin aglomerat, frigul şi panta tunelului acţionează ca un filtru destul de bun pentru a descuraja o buna parte din oameni. 

Mai sus ca vulturii!
Ca de obicei, austriecii ştiu să se vândă, ca să zic aşa. Un fel de scos bani din piatră seacă. Un pic trist când te gândeşti la ce e acasă.

7 comments:

Alexandra said...

Lift diagonal de urcat pe munte Ahahahahahaha... ce aroganta :)))

Da, asa e, astia sunt in stare sa scoata bani din absolut orice. Dar bravo lor! Bine, recunosc, nu mi-ar placea sa avem dinastea la tot pasul si un Romania, dar macar 1 n-ar strica.

Anca said...

Asta e chiar langa Salzburg? Cum se ajunge acolo?

Andrei C. said...

Cam 100 de kilometri de la Salzburg cu masina (probabil e si tren). Top of Salzburg adica al Land-ului Salzburg nu al orasului.

Unknown said...

Fucking hell, ce vedere...

julian said...

Repet a doua întrebare a Ancăi, cum se ajunge acolo? Nu cu ce ;) Ce adresă trebuie să introduc în GPS ca să mă îndrume până la cea mai apropiată parcare de telecabină?

Andrei C. said...

Ahaha, buna intrebare. Nu exista pe GPS adresa, am intrebat si noi la pensiune si au zis ca toata lumea intreaba. Cel mai simplu e sa pui GPS-ul pe Kaprun si cand ajungi in zona incepi sa urmaresti semnele cu Kitzsteinhorn, Gipfelbahn etc. Nu e deloc greu. Dar daca insisti sa folosesti GPS-ul...http://goo.gl/maps/jKrjj

julian said...

Aha, merci ;)

Related Posts with Thumbnails