09 March 2013

Kaiserlich und Königlich: Biokovo National Park - sau cum să mergi la munte când ești la mare

Da, ați citit bine. Stai liniștit pe malul mării și zici: Pfuai ce-aș urca un munte să văd marea de sus. La Makarska se poate! Disclaimer: ca să nu dureze toată ziua, noi am trișat și am folosit drumul pentru mașini.
Biokovo National Park
Am plecat de dimineață din Baska Voda pentru că aveam o zi plină în fața noastră. Cât de plină, veți vedea în următoarele două episoade - aveam de trecut 5 granițe. Dar până să ne îndepărtăm prea mult de mare am mers spre Biokovo National Park a cărui intrare se află chiar la ieșirea din Makarska. Pentru o taxă modică poți să poluezi liniștit parcul național cu mașina proprie și personală. Dacă nu, poți să iei un tur organizat și poluează autobuzul pentru tine. Până la destinație sunt aproape 30 de kilometri așa că opinca nu era o opțiune pentru noi.

Urcarea începe cu o bucată printr-o pădure de pin. Peste tot sunt avertismente referitoare la incendiile de pădure care aici sunt un pericol real.

Pine forest
Urcarea e pronunțată și apar primele ace de păr. Concomitent dispare și pădurea de pin lăsând loc vegetației meditaraneene de arbuști spinoși despre care am tot auzit la geografie. În același timp se deschide o priveliște faină tare: coasta Makarska și insulele Brac și Hvar și Adriatica.

Makarska view
Sentimentul e că urci un perete aproape vertical și că te uiți de la balcon. Drumul e știut de lume așa că trafic există - sunt și oameni care au închiriat ATV-uri.

ATV
Dar ce priveliște! Și ce zi!

Hairpin
Simțeam din ce în ce mai tare că nu va fi o pierdere de timp această vizită. Într-adevăr, ajungem la capătul urcării (sau așa credeam noi) unde este și un punct de belvedere, Ravna Vlaska. Și un mic birou de turism, aș putea adăuga.

Ravna Vlaska
Vederea e...n-am cuvinte să o descriu. Vedeți mai jos. Și da, e cu balcon.

Adriatic Sea
Jos de tot e Makarska și toate stațiunile din jurul ei. Parcă le vedem din avion, e o diferență de 1200 de metri.

Makarska Coast
Drumul pe care aveam să-l urmăm la plecare.
Road to Bosnia

Fascinant cum se vede apa limpede a Adriaticii de sus.
Clear water
Păi și? Atât? Indicatorul zicea 30 de kilometri, noi am făcut abia vreo 12. Drumul se continuă deci...trebuie să mergem mai departe. Atâta doar că nu vom mai vedea marea pentru că se pare că drumul se continuă pe un platou stâncos...
Dealuri aride
...și arid.
Biokovo road
Indicatorul spre Vosac ne atrage atenția asupra unei construcții mici din vârful unui deal.
To Vosac
O vedeți?
Vosac
Judecând după numărul de mașini oprite la baza dealului e destul de popular - probabil alt punct de belvedere. Din păcate pentru noi ora estimată pentru urcare este prea mult, ne-ar da peste cap programul - mai rău decât îl dădeam singur peste cap. Asta pentru că iar mă uitasem pe hartă și aproximasem că pe bucățica de drum din parcul național nu vom face mai mult de jumătate de oră. Clasic.
Lonely house
Continuăm urcarea, așadar, cu diverși colegi de drum.
Dry bushes
Avem și cai care stânjenesc traficul, ca la noi.
Hoisies
Drumul nu e pustiu, din când în când vezi mașini parcate - oamenii probabil au luat-o la picior pe cine știe ce traseu.
Red car in the middle of nowhere
Și nici zona în sine nu e pustie chiar dacă e parc național. Am văzut cel puțin o tavernă/restaurant și de asemenea și niște construcții tradiționale din piatră care nu păreau să fie chiar case, mai degrabă un fel de anexe la niște gospodării inexistente.
Stone house

Anexa
Nu știu ce căutau pe acolo pentru că nu e mare lucru de făcut. Deși am folosit denumirea de platou, locul numai plat nu este. Singurul loc plat pe care l-am văzut era pe fundul unei văi mici și era transformat în grădină.
Garden in the mountains
Totuși drumul continuă să urce, apar și semnele că pe aici ninge uneori - din câte știu bețele colorate pentru asta sunt.
Drum de munte
Oare unde duce acest drum?
Spre nori
Mă prostesc aiurea, desigur că știu unde duce - duce la unul dintre cele mai faine locuri de pe coasta croată, al treilea vârf ca înălțime din Croația - Sveti Jure.
Cer albastru
Dar asta...într-un episod următor pentru că merită un episod numai al lui.

5 comments:

Alexandra said...

Super faina vreme ati prins!
Da, chiar nu e de joaca cu incediile, cum ziceam, noi am prins unul un pic mai incolo de Makarska, si n-a fost deloc fun.

Andrei C. said...

Cand am fost noi nu mai era asa cald asa ca si pericolul era diminuat. Nu inteleg exact ce poate sa arda asa mult acolo ca e numai chiatra seaca si niste tufisuri...dar in fine...:)

Alexandra said...

Pai tufisurile alea uscate. Am poze daca esti curios...

Vlad said...

superb drumul. si peisajele.
tot munte+mare gasesti in italia si franta.

Andrei C. said...

Mmmm, in Italia poate un pic spre Franta...iar in Franta...nu ma pot pronunta. Cerintele sunt sa fie varf de cel putin 1752 metri la mai putin de 3 kilometri de tarm :)

Related Posts with Thumbnails