30 October 2013

Fancy some commie stuff?

Am mai fost la Casa Poporului acum 6 ani dar asta nu înseamnă că nu sunt motive să mai merg. Plus că aparent au mai schimbat turul și acum poți să mergi pe acoperiș și în subsol. Experiența e autentică, pentru străini trebuie să fie foarte fain. Ghizi plictisiți, improvizații, chestii decrepite...
Casa Poporului

Noi am ales turul mega lux, cel în engleză care duce și pe acoperiș și la subsol. Ai nevoie de buletin/pașaport, treci prin detectorul de metale și ajungi direct la covoare...
Casa Poporului
Mda, acolo e prima oprire, unde ghida începe să explice: "Despre asta se zice ceva dar eu nu știu dacă e adevărat, despre cealaltă se zice altceva, nici despre aia nu sunt sigură" - totul ambalat într-o engleză aproximativă și cu entuziasmul unui funcționar public aflat la serviciu într-o zi de sărbătoare națională (încercați să vă imaginați așa ceva, vă rog).
Casa Poporului
Primul obiectiv este...această sală mare. Mă scuzați că nu mai țin minte numele, dar nu e o prioritate. Cred că e sala Unirea dar nu aș paria toți banii mei pe asta. Oricum, nu am văzut-o prima oară așa că e binevenit. Aici e și candelabrul cel mai mare, cel de Ț tone (unde Ț=~5 din câte îmi aduc aminte).Adică frumusețea asta...
Casa Poporului
Din păcate, iluminarea e o chestie care are de suferit major la Palatul Parlamentului. E oarecum de înțeles pentru că e o clădire imensă. Nu știu cifre dar știu că a fost un scandal acum câțiva ani referitor la contractul pentru cumparare de becuri economice pentru toată clădirea. Problema e că becurile economice au o tentă de culoare și în funcție de producător și model acea tentă poate varia și iese ceva foarte urât.
Casa Poporului
Iar bani de iluminare nu sunt. Așa că se ajunge la cele de mai sus, candelabre aprinse parțial sau chiar stinse. Oricum pe parcursul vizitei am avut mereu impresia de iluminare parțială, cu becuri puține, ca pe vremea lu' nea Nicu. Autentic, aș zice...
Casa Poporului

Nu vă luați de balansul de alb...
Casa Poporului

O chestie interesantă - acest motiv decorativ care pare o încrucișare între nodul lui Solomon și simbolul folosit ca brand de acest blog (Saint John's Arms dacă vreți să știți, dacă vreți vă zic și povestea, cum l-am ales) dar despre care ghidușa (că era mai mică ca noi ca vârstă) ne-a spus că e harta clădirii. Dar că nu știe sigur...
Casa Poporului
Apropo de simboluri...cumva acesta seamănă mai mult la proporții, nu credeți? Și câtă migală - întrucât fiecare trebuie asamblat din bucăți individuale de piatră - cam 200 pe simbol, din câte îmi dau seama, și uitați-vă câte sunt (asta e numai una dintre laturile unui pătrat). I freaking love it! Sunt curios totuși cum au ales simbolul - o versiune mai elaborată a St. John's arms - pentru că e un simbol popular pentru popoarele nordice nu pentru noi.
Casa Poporului

Anywho...revenim la comunism. Aici spălaseră covorul și vizitatorii nu aveau voie să calce pe el. Ziarul Ring este, cred, reprezentativ.
Casa Poporului
Dacă e să mă uit pe imaginile și textul de data trecută, atunci am fost mult mai atent. O să am încredere în mine și o să spun că asta e Sala Drepturilor Omului - de aici se iese pe balconul din fața Pieței Constituției de unde poți avea o vedere frumoasă asupra Champ...vreau să zic bulevardului Unirii. Data viitoare!
Casa Poporului
Asta este altă sală despre care nu îmi aduc aminte să o fi văzut data trecută. E închiriabilă, ar merge o miuță. Sau laser tag prin Casa Poporului. 100 eur ora - de ce le dau idei de afacere de fapt?
Casa Poporului
Sau măcar un bal, ceva.
Casa Poporului
O vedere către curtea interioară - nu știu dacă they go for the abandoned look on purpose sau e pur și simplu delăsare. În curând apar mistreții și căprioarele...
Casa Poporului
Anticamera asta roz e înaintea terasei - de aici se iese pe acoperiș. E drept, nu chiar pe acoperișul cel mai înalt (partea centrală) ci pe aripa dinspre parcul Izvor. De asemenea, vedem data viitoare ce și cum.
Casa Poporului
Șiii, urmează partea pe care am așteptat-o cel mai mult: Subsolul Casei Poporului! Evident, eram sigur că nu ne arată piscina de aur (ce vreți, așa am auzit și eu) sau tunelul secret spre stația de metrou Izvor. Dar măcar una din sălile alea subterane pe unde au filmat Top Gear?
Casa Poporului
Răspunsul este nu. Turul prin subsol se limitează la două săli pline cu țevi de la sistemul de încălzire. Acestea sunt nefinisate și cred că sunt o idee și mai bună pentru laser tag. Sau chiar paintball, la cum arată.
Casa Poporului
Oricum, destul de creepy, nu e nimic clar, cred cu tărie că te poți pierde în acest labirint și sunt destul de sigur că ușile de ieșire sunt închise în general. Iar dacă e să credem ce se zice despre Casa Poporului, acesta e doar unul dintre multele niveluri de subsol.
Casa Poporului
Poate mai sunt ascunși niște comuniști pe aici, cine știe. Glumesc, comuniștii nu se ascund, sunt la televizor. hai, vizitare plăcută!
Casa Poporului

6 comments:

Vlad said...

in fie, ti-ai mai revenit! la text ma refer :)

ziarul ring... e penibil rau. la cati bani se arunca/spala in casa poporului, oare e greu sa se cumpere o banda de semnalizare personalizata?
totusi, s-a ieftinit plasticul, zic. sau macar niste semne d-alea piso humedo.

ma rog, bataie de joc. dar stai, ca nici asta nu e un lucru nou.

trist mi se pare ca toate rahaturile incep sa ti se para normale, sa nu te mai surpinda, mire, revolte. ajungi chiar sa te amuze...

Andrei C. said...

Io cred ca ar avea de castigat daca ghidusha s-ar imbraca in pionier si ar servi o gustare cu salam cu soia. Fara nici o gluma, ar face treaba mai autentica.

Vulpita Calatoare said...

Ghidusa in pionier, asta e geniala! Si zau ca ar prinde nemaipomenit!

Andrei C. said...

De asta ziceam ca n-ar strica. Da cu entuziasm, asa, nu oricum. Eventual niste sepci și cravete de soimi ca suvenir, contra cost, desigur. Și stema aia cu granesi sonda de petrol care mie mi-a placut foarte mult...

Alexandra said...

Cand am fost eu in 2010 era o taxa destul de mare ca sa faci poze in interior. Mai este si acuma?

Ghida era la fel de plictisita cum povesteti tu. Ba chiar nesimtita as putea spune.

Andrei C. said...

Este ceva taxa, da, n-am retinut cat. Oricum cu doua cifre.

Related Posts with Thumbnails