29 November 2013

Culorile toamnei la Govora

În fiecare toamnă sunt câteva zile cu vreme foarte bună, cu temperatură plăcută care se suprapun cu perioada în care natura își schimbă hainele. Dacă ești norocos, prinzi o astfel de zi în week-end și mergi pe undeva. Noi am fost norocoși și am mers până la Govora.
Govora

N-am mai fost prin părțile astea, de ce să zic. Am tot auzit, dar nu am avut ocazia să și văd. Ascunsă pe un durm lăturalnic undeva între dealurile de după Râmnicu Vâlcea, mereu a fost cumva "las' pe data viitoare".

Govora
Atracția principală e parcul - deloc neglijabil ca dimensiuni - care acoperă dealul de lângă izvoarele de apă minerală. Acolo sunt și vestigiile unei stațiuni frumoase care recent a început să renască - a fost fondată de Brătianu acum mai bine de 100 de ani. Încerc să-mi imaginez cum era atunci - mă duc până la Govora... cred că dura mai bine de o zi drumul. Dar nah, viața avea alt ritm...
Govora
Și așa cum se făceau lucrurile pe atunci, s-au adus arhitecți francezi și s-au construit cu cap hoteluri, vile, pavilioane de tratament. Mai târziu au venit și comuniștii și au trântit câteva hoteluri mai în vale iar cele originale au decăzut.
Govora
Spun că a început să renască pentru că de exemplu Hotelul Palace a fost renovat și acum arată bine de tot. Nu vă uitați la poza de mai jos, nu le-am pus în ordine.
Govora
Pavilionul central însă e încă închis și dărăpănat. Cumva îmi aduce aminte de Băile Herculane, ciclul cred că a fost asemănător și paragina aceeași.
Govora
Totuși stațiunea e animată - de exemplu la Soveja puteai (acum nu mai știu cum e dar nu cred că a evoluat foarte multe) să torni niște filme de groază cu vilele alea abandonate. La Govora însă e lume pe stradă, sunt turiști - noi am cumpărat niște pere foarte bune de la niște bătrânici la colț de stradă. Chiar așa, să văd ce face mango-ul kenyan din frigider...
Govora
Cumva îmi aduce aminte și de Slănic Moldova - care la fel, pulled a Phoenix și a renăscut cu cazinoul renovat, cu parc rearanjat...
Govora
Înțeleg că e greu pentru că nu e cool să mergi la Govora. Trebuie mers la Predeal, la ceva cu club, cu treburi. Dar nah, poate cu hotel de 4 stele, o să se găsească careva să zică "Hei pisi, te fac o Govora week-end-ul ăsta?"
Govora
Dacă nu pentru bucureșteni, măcar pentru cei din orașele din  apropiere, așa cum Lepșa e stațiunea de refugiu pentru cei din Focșani.
Govora
Dacă cumva contează pentru cineva, e liniște. Te poți ascunde în parc cu o carte și nu te deranjează nimeni. Dacă e prea mult și te deconectează prea tare, am o idee de aplicație de Android care dă la intervale random sunete de claxon și înjurături ca să te simți mai ca la București. Poți să alegi din diverse profile: Lujerului ora 8 dimineața, Magheru la prânz sau Leu, ora 6 seara.
Govora
Mbun, vă las cu restul imaginilor de la Govora.
Govora
Pavilionul Central, în ruină

Govora
Nu știu cum se numește tehnic această construcție...

Govora
Unul dintre hotelurile în renovare

Govora
Toamna poate fi frumoasă - 2,  3 zile pe an.

Govora
La orele la care se publică acest articol cred că alerg pe coridoarele din aeroportul Ataturk (sau sorb ceva la lounge,  dacă e timp). Am terminat exilul în Arabia Saudită și urmează o mini vacanță! Să sperăm la vreme bună...
Govora
Dar pentru data viitoare...Hmm, toamnă cu vreme bună, ar merge niște munte. Și ce e aproape de Govora? Transalpina! Să vedem, data viitoare.

1 comment:

Traveling Hawk said...

Imi place chestia cu aplicatia pe Android:) Ce, crezi ca n-ar fi unii care sa o cumpere?!

Related Posts with Thumbnails