06 November 2013

Ziua Marinei

Huh? But wasn't that like...in August? AȘA, ȘI??? Acum am ajuns la ele, ce să fac.

Am crescut lângă Dunăre și nu am învățat să mănânc pește. Compensez printr-un interes probabil anormal pentru chestii plutitoare - cu cât mai mari, cu atât mai bine. Îmi amintesc când ieșeam la plimbare prin port și știam locurile navelor și le știam pe nume.  Iar Ziua Marinei e o ocazie în care ies toate îmbrăcate în hainele lor mai bune și fac paradă. Anul acesta am prin Ziua Marinei la Galați și am văzut niște "prieteni" vechi.
Ziua Marinei

Din păcate nu am prins momentul în care au defilat cele militare - doar am auzit RA-TA-TA-TA-TA și m-am ascuns după canapea. Onomatopeea mea nu reflectă nivelul sonor, erau mai mult niște bubuituri repetate. Și din câte știu nu e decât o vedetă amărâtă cu ceva tun cu repetiție de 30 sau 40 mm. Oricum bun pentru Revelion. Dacă știe cineva cine a reprezentat Poliția de Frontieră la Ziua Marinei, aș fi curios.

Parada a fost deschisă de Tudor Vladimirescu - o bijuterie de navă cu zbaturi, cu motor cu aburi funcțional, construită pe la 1850. Din câte știu e cea mai veche navă de pe Dunăre, a fost restaurată acum câțiva ani. Eu continui să insist că am fost pe ea când eram mic pe o cursă Galați Brăila însă nu pot fi sigur. Îmi poate confirma cineva că a fost în serviciu pe această rută pe la începutul anilor 90?
Ziua Marinei
Am fost pe ea și după ce a fost renovată - am intrat pur și simplu și am întrebat dacă se poate vizita - răspunsul a fost nu însă omul a fost de treabă și ne-a spus câteva cuvinte și ne-a arătat motorul cu aburi cu triplă expansiune și cu lubrifiere cu seu de oaie.
Ziua Marinei

Apoi a urmat Semnal-...3? What the hell? Pe vremea mea era Semnal-4. Crainicul a anunțat că are 600 de cai putere, ceea ce mi s-a părut puțin dar nah, nu are nevoie de mai mult. Trebuie doar să se deplaseze pe Dunăre să mute geamandurile.
Ziua Marinei

Donaris 2 cică. Piticanie, tu ce cauți aici?
Ziua Marinei
Să facem loc pentru cunoscuți - Tg. Ocna 5. Un remorcher mic pe care-l știu de mic. După nume - mi-aduc aminte că mă întrebam de ce se cheamă așa. Nu putea să-i spună Zimbrul? (Zimbrul era altul, mai mare, care chiar avea un zimbru pictat pe cabină). Atuncea altceva, Bursucul, Ursul, Cerbul, ceva din pădure. Dar nu, Tg. Ocna...
Ziua Marinei

Eco-Dunărea - asta e nouă. Dacă avem tun cu apă, să-l folosim.
Ziua Marinei
Steaua Polară - nava liceului de marină Galați. De unde și populația de pe punte.
Ziua Marinei
Obsevați că se întorc...
Ziua Marinei
Tot de la liceul de marină, specializarea piraterie intensivă.
Ziua Marinei
Uite pe Bușteni nu-l știu...s-a aciuat pe aici...
Ziua Marinei
Aceasta e Lebăda, e mereu ancorată lângă scările de la Faleză. Acum se numește Colegiu pentru că a fost cumpărată de Universitatea Dunărea de Jos (parcă) dar eu îmi aduc aminte de ea ca Lebăda.
Ziua Marinei
Pe vremea mea făcea plimbări pe Dunăre până la Brăila. Acum nu știu ce mai face...
Ziua Marinei
Polaris - o navă despre care crainicul a spus că a fost restaurată de elevii de la Liceul de Marină.
Ziua Marinei
Vega River, dacă nu mă înșel este a firmei Vega (duuh) și este foarte, foarte urâtă.
Ziua Marinei
Petru Rareș - arată foarte vechi și totuși nu mi-l aduc aminte. Nu cred că era la Galați. "Nava „Petru Rareş,” aparţinând SC Dunaraf Trans SRL, va fi scoasă la vânzare în vederea acoperirii prin executare silită a unor datorii la bugetul de stat. Licitaţia va fi organizată pe 3 decembrie, iar remorcherul va avea un preţ de pornire de aproape 94.000 lei." Uuu, un pic sub un miliard pentru un mic remorcher...
Ziua Marinei
După ce spectacolul s-a terminat, cei de la Poliția de Frontieră au mai avut niște benzină de consumat și au demonstrat ce fac 150 de cai pe o coajă de nucă. Din păcate nu prea mai era lumină pentru mine așa că majoritatea imaginilor au ieșit mișcate.
Ziua Marinei
Îmi pare rău cumva că nu am văzut navele copilăriei mele, așa ruginite cum or fi fost. Era Pompier-2, vopsită în roșu și cu un turn-schelă gri-deschis. Parcat alături era Zimbrul (2 parcă) și Semnal-4. Uneori era și Mamaia-2 (pe care am revăzut-o anul acesta în altă parte). Erau împingătoarele, cu nume de localități misterioase pentru mine la acel moment. Rovinari...Rovinari cât? Nu mai știu. Era 25, erau mai multe cred. Rovinari era mic, Isaccea 1 era mare, de două ori mai mare. Filiași...nici acum nu știu unde e Filiași, spre rușinea mea. Giurgiu X erau împingătoare medii. Eh...cred că-s la fier vechi majoritatea...

2 comments:

Tudor said...

Eu stau aproape de dunare insa nu ma dau in vant dupa peste desi reprezint zodia pesti.
Cat de bine stii sa inoti?

Andrei C. said...

Not to save my life...

Related Posts with Thumbnails