18 July 2011

Norge: Above Tromsoe

Contrar aşteptărilor mele, la telecabină nu era deloc coadă. Deh, era aproape 6 seara. Cred că eram 6 oameni care am urcat. Telecabina e mică şi veche, stil Tâmpa. Plus că geamul are aceeaşi proprietate neplăcută ca cel de pe avion şi interacţionează cu polarizorul. Dar asta am observat prea târziu.
Vederea e...cum să zic...liniştitoare. Sunt la mii de kilometri de casă, singur, cele mai apropiate cunoştiinţe sunt la 600 de kilometri şi totuşi simt că aş putea locui aici un anotimp. Un fel de dragoste la prima vedere.

Sus, pe acoperişul staţiei de telecabină e un restaurant cu terasă panoramică.



Wi-fi-ul restaurantului l-am folosit pentru a anula o rezervare pe booking.com (faină unealtă, apropo). În spatele restaurantului e un fel de platou şi vârful Strosteinen (Piatra Mare, dacă am înţeles bine traducerea).

Cât m-am plimbat pe platou am scos şi tele-ul, pentru nişte detalii din panorama de mai sus. Aşadar avem:
Catedrala Arctică
Podul principal care leagă insula de mal. Îngust şi foarte înalt.
O platforma petrolieră în construcţie.
Hurtigruten-ul e în port!
Pentru cultura generală, Hurtigruten sunt nişte nave care merg de-a lungul coastei norvegiene de la Bergen în sud până la Kirkenes în nord parcurgând traseul în 11 zile. Deşi e popular printre turişti, Hurtigruten-ul e şi un mijloc de transport în comun (nu e vas de croazieră). Cred că poate fi asemănat cu Trans-Siberianul. Călătoria completă costă destul de mult, calculasem la un moment dat undeva la 6000 de euro.

Celălalt pod, din partea opusă, lângă aeroport.
Pentru o ţară atât de mare cu aşa puţini oameni, e cam mare lăcomia pentru spaţiu. Blocul acela pe piloni mi se pare precar aşezat.

O ultimă privire asupra podului principal...
...şi cobor la maşină.
Mă aşteaptă un drum lung. Mâine trebuie să fiu la o anumită intersecţie, la 400 de kilometri distanţă. Sau 650, dacă am chef de ocolişuri. Şi am.

14 comments:

Liliana said...

Si eu jinduiam odata dupa nava Hurtigruten. Si cand am calculat, am amanat calatoria pentru o alta viata :). In rest, doar de bine!

Andrei C said...

Sunt 11 nave, astfel ca in fiecare zi trece o nava prin fiecare port. Biletul e vreo 3000 dar cu asta ai doar acces pe nava, nu si sa dormi. Ca sa ai camera iti mai trebuie vreo 3000. Si din cate am inteles nu e hop-on, hop-off ca sa te dai jos cand vrei. Aceeasi persoana care mi-a povestit mi-a zis ca pierd bani in draci.

Vlad said...

nu se vedea rau de sus :)

ce sa mai... e altceva.

Anonymous said...

what?? 6000? :( dar daca o iau din bergen spre sud o fi mai ieftin?

Liliana said...

Cand am fost eu, era o chestie f faina pt tren: Scandinavian Pass. Valabil 5 zile, excelent si nu f scump. In anul imediat urmator, a fost scos. Si acum nu mai am idee exacta de pret.
Altfel, o alternativa e masina inchiriata. Sau chiar pornind din Ro, mai sunt care pleaca asa si zic ca ies ok ca si costuri.
Croazierele sunt intr-adevar scumpe ...

VertAnge said...

Foarte frumoase imagini! Astept cu nerabdare urmatoarele povestiri despre Norvegia.

Andrei C said...

He he, tren e doar pana la Bodo, deci abia treci cercul polar. La Narvik ajunge tren din Suedia si aia e ultima chestie. Mai sus doar cu masina sau vaporul. Iar Hurtigruten parca mergea doar de la Bergen in nord spre Kirkenes, nu cred ca merge in jos. Si se pare ca am fost mintit, nu e chiar asa scump. Dus intors 12 zile la superoferta acum e 1700 euro pe persoana, fara pranz si fara intreruperi (adica mergi non stop).

Liliana said...

Anca zicea mai la sud de Bergen.

and said...

Si eu ce zic? Hurtigruten e Bergen-Kirkenes si retur la Bergen. Nu exista traseu mai la sud de Bergen. Jos=sud :)

Anonymous said...

la 1700 de euro mai bine merg pe jos...vorba vine.

Liliana said...

Ne intelegem ca turcii. Eu ziceam de tren mai la sud de Bergen :)

Andrei C said...

Pai Anca zicea de Hurtigruten mai la sud de Bergen si eu ziceam ca nu exista. Asa normal ca sunt diverse feluri de transport in sud. Cred ca sunt si autocare (Cominor parca e o companie) insa hurtigruten e o experienta in sine.

Liliana said...

De ce zici asta? Crezi ca de pe mare se vede mult diferit decat de pe sosea? Eu tin minte ca ne-am plimbat intr-un fiord si parca tot mai fain era pe terra decat pe apa.

Andrei C said...

Ah lol, nu zic eu asta, eu repet ce zic aia de la departamentul comercial hurtigruten. Nu prea imi pasa de vapor. Desi in mod logic, vederile sunt altele, insule etc. Nu zic ca face banii, asa cum nu stiu daca Transsiberianul face banii in loc sa treci cu masina :)

Related Posts with Thumbnails