31 March 2013

Kaiserlich und Königlich: Bonus - staţiunea abandonată Kupari

Acesta este un post pentru iubitorii de arheologie urbană - miscellanea.ro a onorat cu prezenţa-i augustă (septembră dacă stau să mă gândesc bine) staţiunea abandonată Kupari de lângă Dubrovnik.
Kupari
 Sunt patru hoteluri dintre care trei mai moderne şi unul mai clasic. Informaţiile sunt destul de greu de găsit dar se pare că staţiunea aparţinea de armată şi a fost afectată în timpul războiului din 1991. De atunci a trecut printr-un continuu proces de vandalizare ajungând în stadiul în care este acum...
Abandoned hotel
Se ajunge foarte uşor din şoseaua principală, trebuie doar să ştii unde să ieşi de pe ea. Google Maps indică tot ce trebuie.
Croatia

Curios, în loc să fie un loc cu persoane dubioase sau pustiu, locul este destul de populat. Desigur, Guzelle ridică ceva sprâncene din cauza numărului dar nu se deranjează nimeni să investigheze mai departe.
Kupari
Apropos de asta, plaja de acolo e un fel de glumă. Are ceva gen 4 metri lăţime şi un zid în spate. Dar nah, dacă nu ai altceva...Mă rog, noi venisem acolo pentru hoteluri abandonate. Fiind doar doi, nu se punea problema de explorări de interioare - locul e până la urmă oarecum nesigur.

Mai jos primul hotel, cel de pe deal, Pelegrin. Mi se pare cel mai frumos dintre toate.
Pelegrin

Văzut din faţă de la Hotel Grand, domină locul. Cred că a fost frumos la vremea lui...
Hotel Pelegrin

Din pozele văzute pe net, are şi o curte interioară. Păcat de el...În cursul războiului a încasat câteva lovituri directe care se văd şi în ziua de azi, probabil de la mortiere.
Hotel Pelegrin
Lângă el dar mai fără vedere este Hotel Kupari. Stilul seamănă cu cel al hotelurilor comuniste de la noi, ceva gen Onyx din Cap Aurora.
Hotel Kupari

Nu a mai rămas decât structura de rezistenţă, restul a "plecat". Tot, rame, geamuri, mobilier, lămpi, tot, tot, tot... La început am crezut că a fost furat tot dar de fapt a ars aproape complet de la bombardament. Fratele său de pe mal, Hotel Goricina, nu a ars dar nu a dus-o mult mai bine. Toate au servit drept cazarmă temporară moment în care interioarele au fost devastate.
Hotel Goricina

Dar cel mai interesant e de departe Hotel Grand. Mult diferit de celelalte două, aduce a hotel părăsit şi bântuit. Dacă nu ar fi fost ziua aşa senină probabil ne-ar fi provocat o altă reacţie...
Hotel Grand

Bine acum pot să ipotizez că de fapt noi eram singuri acolo şi de fapt oamenii care erau pe acolo şi se făceau că nu ne văd erau fantomele celor care au fost omorâţi cu brutalitate în hotel...
Hotel Grand

He he, am văzut prea multe filme. Şi totuşi...Prin zonă era chiar şi un autocar ai cărui pasageri nu se regăseau nicăieri şi autocarul nu era foarte nou.
Kupari

Bwahahaha, hai să încetez că după aia daca mi se stinge lumina în timp ce editez la articolul ăsta o să trebuiască să schimb scaunul.
Hotel Grand
Foarte fain Hotel Grand la vremea lui. Avea şi un fel de pavilion separat de intrare unde probabil erau aşteptaţi oaspeţii...
Hotel Grand

Acum nu mai e nimic...
Hotel Grand
Trebuie să fi fost interesant şi frumos locul. Vreau să-mi imaginez un hotel select din anii 30 dar este posibil să mă înşel şi să fie o imitaţie mai recentă.
Hotel Grand

Hotel Grand

O canapea extensibilă scoasă dintr-un hotel şi lăsată afară. De ce?
Canapea

Vegetaţia îşi ia încet aleile înapoi.
Hotel Grand

La Hotel Grand am avut şi ocazia, ca să nu spun curajul, să aruncăm o privire înăuntru. Un pic a la Scooby Doo aşa, cu "Ce-a fost aia? Ykes, să ne tirăm!"
Hotel Grand

În partea dinspre mare era un bar din câte îmi dau seama...
Hotel Grand

Mă uitam că mai sunt puţine geamuri întregi, chiar dacă sunt foarte mici. Geamurile nu se sparg aşa singure, e nevoie de determinare (sau poate de nişte explozii în apropiere) ca să se spargă chiar aşa.
Hotel Grand
La mână cred că te-ai plictisi să le spargi.
Hotel Grand

Oricum, starea actuală nu cred că mai lasă loc la altceva decât dărmare şi refacere de la zero. Desigur, nu sunt inginer constructor să-mi dau seama de asta dar cred ca s-ar cheltui mai mult dacă s-ar încerca refacerea.
Hotel Grand
Terminată vizita, am plecat mai departe spre Ragusa. Ăăă, vreau să spun Dubrovnik.

5 comments:

Ana Maria said...

Ce fain...si eu ador arheologia urbana, doar ca multe din locurile care ma trag sunt baricadate bine, ca nu poti intra prin nici o gaurica :)))

Andrei C said...

Sau e mai bine sa nu intri ca nu stii peste cine dai...

Alexandra said...

Man, live a little! Ce e prostia asta cu "Fiind doar doi, nu se punea problema de explorări de interioare - locul e până la urmă oarecum nesigur."??

Pai ce? Daca erati mai multi locul nu mai era la fel de nesigur? :))))

Andrei C. said...

So says the person afraid of bears...:)

Alexandra said...

:))) Da ma da acolo sigur nu erau ursi!

Eh, cine vorbea, si tie ti-e frica de ursi, creca mai tare decat mie :P

Related Posts with Thumbnails