23 October 2013

Olaya Diary #2

De data asta mai diary style decât explicații generale. Realizarea zilei: am pus mâna pe o monedă locală. Asta după ce toată lumea a insistat că nu există.
"-But...but...wikipedia says otherwise.
-Nu contează, nu există. Nu am văzut niciodată, nu există."
Aha! Conform principiului "Trust but verify" m-am gândit să investighez. Mi se pare tare tristă ignoranța asta, să stai de ani de zile în zonă și să nu știi că există monede. Așa cum am presupus, locul bun pentru a obține așa ceva a fost supermarketul. Le-am văzut în sertarul casei de marcat și i-am cerut să-mi schimbe - e adevărat că cererea a ridicat ceva sprâncene pentru că la ei monede au cam statutul monedelor de 5 bani la noi. Au valoare legală dar nimeni nu le folosește - mai ales că moneda din imagine are o bancnotă echivalentă, cea de 1 riyal. Moneda e de 100 de halalas care sunt subdiviziunile riyalului - și am mai văzut în sertar și de 50 - mă întorc mâine. :D

Acestea fiind spuse, sunt pur și simplu fascinat de scrierea tradițională arabă. Nu înțeleg nimic, evident, însă nu diminuează fascinația. Am încercat să aflu diferența, se pare că e un fel de scriere caligrafică cu înflorituri dar dat fiind faptul că e vorba de aceeași persoană care mi-a explicat că nu sunt monede...cred că trebuie să investighez tot eu.

Așa, am făcut la spesa - cu mare dificultate pentru că totul conține tot felul de conservanți, zahăr și alte prostii. În consecință am luat niște lapte și am dat iama în raionul de alune. Bine, dat iama e o exagerare, de fapt am luat 200 de grame de fistic - 20 de riyali, cam 18 lei. M-am uitat la biscuiții cu cremă de curmale și m-am speriat când am văzut că o bucată are 84 de calorii - și erau pachete la ofertă cu 2+1 cutii (cutii nu pachețele), fiecare cu x biscuiți. Să mă mai mir că vad magazine cu haine de la 2XL la 8XL?

Ce am luat însă este un kilogram de curmale cu migdale la mijloc. Au luat curmalele, le-au scos sâmburii și le-au pus un sâmbure de migdală în loc și apoi le-au împachetat în cutii mici de 100 de grame și le-au pus toate într-o cutie mai mare. Mă rog, astea-s detalii tehnice - gustul nu poate fi descris. Deja mă gândesc câte cutii din astea aș putea să iau când mă întorc acasă. Sunt DE-MEN-ȚIA-LE! Știu ce credeți - sunt dulci, au calorii. Pachetul zice 34 pe 100 grame. Nu știu dacă mint ca să mă simt mai bine însă dacă e adevărat cred că e unul dintre cele mai bune rapoarte deliciousness/calories pe care l-am văzut.

LE: era prea frumos să fie adevărat. De fapt curmalele simple au cam 70 de calorii PE BUCATA și aproape 300 pe suta de grame. Sunt distrus de această veste...

În rest...sala mă așteaptă cu drag. Și alternativa e...mai jos. Asta e o vedere de la mine din cameră - spatele hotelului. Geamul e murdar, asta e. Noapte bună!

3 comments:

Vlad said...

Pe bune?
Tu chiar te uiti la calorii and stuff? Zi-mi c-o faceai de plictiseala sau doar ca aia intelegeai din ce scria pe ambalaj... :)

Andrei C. said...

Actually, nu e din plictiseala. I do that.

Vlad said...

Aha... ok :)

Related Posts with Thumbnails