01 November 2013

Apus la Gura Portiţei

Transportul de la Gura Portiței înapoi la Jurilovca pleacă la oră fixă așa că mai aveam timp de o tură scurtă până pe plajă. Da, soarele e aproape în centrul pozei, problem?
Gura Portitei

Nah, uite, una cu soarele așezat mai bine.
Gura Portitei
Uuu, să urcăm în pavilion, să vedem Gura Portiței de...un pic mai sus. Mai sunt câțiva întârziați pe plajă...
Gura Portitei
Și pe plaja 2 au ieșit niște oameni...
Gura Portitei
Umbrele se lungesc...
Gura Portitei
Hai să mergem...
Gura Portitei
S-a liniștit lumea și la restaurant...
Gura Portitei
Our transportation - Plopul. Arată ca o șalupă veche căreia i-au pus un motor nou. Cât de rău poate fi?
Gura Portitei
Motor de 150 de cai, vraja mării, ia uite ce încet merge...hidrobuzul de azi dimineață era mai vivace. Pa-pa Gura Portiței. Ne-a cam plăcut dar parcă e cam mult deranj, nu pot să promit că venim week-end-ul viitor dar nici că nu mai venim niciodată.
Gura Portitei
Ieșim la pas spre lacul Golovița...și...dar stai, un pic de background mai întâi. Am citit când eram mai pic o serie de povești despre Deltă și complexul de lacuri Razim Sinoe e prezentat ca fiind foarte temperamental. La sosire la Gura Portiței tronează un semn care spune că lacul Golovița e cunoscut pentru instabilitatea vremii și că transportul nu e garantat - de altfel, depind de permisiunea căpităniei de a naviga. Eu observasem că vântul se mai întețise spre seară și am întrebat sfios la birou dacă e vreo problemă. Au râs de mine și au zis să revin când sunt furtunile în Octombrie și sunt valuri de 3 metri. Acum dacă nu e furtună cu fulgere se merge. Boon.
Gura Portitei
Băi...știți scena aia din Star Wars când Millenium Falcon trece la viteză superluminică și se lungesc stelele așa...? Ei bine asta se întâmplă când Plopul ajunge la capătul canalului. Îi dă blană și șalupa se cabrează de zici că motorul intră sub apă și o ia cu 60-70 la oră spre Jurilovca. Imaginea reflectă doar în mică măsură ce se întâmplă. Se face ca o mică groapă în apă în spatele șalupei.
Gura Portitei
Now, asta nu ar fi o problemă în sine, ar putea fi chiar fun însă la vreo 2 minute după ce am ajuns la warp speed dăm de primele valuri. Și e rău, rău de tot. Fiecare val e echivalent cu o izbitură de un mic zid, zici că urcă scările cu șalupa. Acuma nah, omul e obișnuit și face asta de câteva ori pe zi dar noi în spate nu vedeam valurile și nu prea aveam cum să ne pregătim. Știam doar că atunci când loveam unul mare și ne ridica un pic în aer urma să lovim și mai tare următorul. Conducătorul ne-a avertizat că o să fie cam rough dar nu ne imaginam că o să fie atât de rău. 

Acum să ne înțelegem - noi am fost inconștienți și el neglijent. Aveam veste de salvare la bord dar nu le pusesem pe noi. Super logică, le-am pus când am mers cu hidrobicicleta dar nu când mergem cu bestia pe lac. Eu în locul lui aș obliga fiecare pasager să poarte vesta. Îmi vine să-mi dau numai palme pentru prostia mea, nu îmi dau seama ce a fost în capul meu când am trecut cu vederea acest aspect.

Problema e următoarea: nu stai cu fața și nici măcar înăuntru. Stai afară pe o băncuță cu spătarul de două palme și nu ai de ce să te ții! Dacă era o centură sau ceva sau dacă ne-am fi pus vestele...i-aș fi zis să-i dea până se rupe în bucăți. Dar așa...

Abia mai târziu am înțeles fețele oamenilor care veniseră cu Plopul, e o experiență care îți taie zâmbetul. Îți dai seama de următoarele - e prea târziu să pui vesta pentru că nu e lângă tine și nu te poți ridica de unde ești din cauza izbiturilor. Pilotul nu prea te aude pentru că e înăuntru și șalupa merge cam cu 60 la oră. Cam cât îi ia omului să se oprească și să întoarcă după tine, dacă își dă măcar seama că ai căzut? Ești sigur că o cădere în apă la 60 la oră e ca o intrare în piscină? Eu știu să înot dar nu ca să-mi salvez viața și sunt destul de sigur că nu îndeajuns de bine ca să salvez o persoană care nu știe să înoate în apă agitată. În fine, nu vreau să insist, e o amintire foarte neplăcută pentru mine. E o chestie din aia din care îți construiești coșmaruri, nu e nici o glumă. 

Nu eram singuri, eram 8 oameni în total - dintre care vreo trei cretini burtoși și băuți care probabil s-ar fi dus direct pe fundul lacului dar care se distrau. Copilul care era cu ei a început să plângă la un moment dat și ei tot se distrau.

Din fericire, la apropierea de Jurilovca lacul s-a mai liniștit și valurile nu mai erau așa de mari. Pe canalul care duce spre port mă gândesc să pup pâmântul când debarcăm...
Gura Portitei
Totul liniștit în port, nu același lucru se putea spune despre inimile noastre.
Gura Portitei
Data viitoare cred că mergem cu ăsta, chit că durează 2 ore. Așa a durat 15 minute dar am pierdut zile întregi din viață cu stresul.
Gura Portitei
Ne-am urcat în mașină și ca să ne relaxăm am zis să facem un ocol pe la Enisala să vedem apusul. În drum spre Enisala am făcut și o oprire la poligonul Babadag. Știți că în excursia de aici - Dobrogea Roads - vă ziceam că am văzut tancul abia acasă când m-am uitat la imagini. Ei bine, am fost un pic mai aproape să-l vedem. It's a tank allright!
Gura Portitei
Și am ajuns și la Enisala, am făcut câteva poze și...a venit și un Logan papuc lângă noi, un cuplu cu un Saint Bernard foarte curios. Au făcut pană și am zis să do the right thing și le-am împrumutat cheia și cricul. Din păcate traiul în România m-a făcut suspicios referitor la astfel de întâmplări dar până la urmă s-a dovedit a fi doar asta, o întâmplare, omul și-a tăiat cauciucul fix acolo.
Gura Portitei
După aceea am pornit spre Constanța unde aveam cazarea - pentru că week-end-ul la mare abia începuse. Am ajuns franți de oboseală pe la 10...

9 comments:

Alexandra said...

Oh Jesus! Ce oribil!
Eu cred ca lesinam de frica si mi se innodau lacrimile in barba!

Cand am fost anul trecut la Brela am inchiriat si noi o barca cu motor si erau ceva valuri dar nu mi-am dat seama foarte tare cum avea sa faca barca pe ele. O ora am zis ca mor de frica, nu alta :))

Bine, in comparatie cu intamplarea voastra, a mea e mic copil, dar cunosc uuuunpic sentimentul, asa ca va inteleg...

Andrei C. said...

Ti-am zis, cu vesta pe noi ar fi fost cu totul altceva...dar asa...nici macar sa-mi dau palme nu puteam pentru ca ma tineam cât puteam de tare de marginea cabinei. Mi-au tremurat mainile juma de ora dupa...

Alexandra said...

Nasol rau :(

Mie si cu vesta mi-ar fi fost frica..

Alexandra S said...

Daca ati fi avut vestele, nu v-ar mai fi fost frica, ci rau de mare (adica de miscare). Asa, ati si uitat de asta. :)

Andrei C. said...

Nici un rău, ar fi fost ok. Cum ziceam, daca aveam vestele pe noi, il ajutam eu să dea cu ea de valuri.

Vlad said...

Relax man, sa stiic a prima data e mai socanta si stresanta.
Iti zic din experienta proprie. De cativa ani merg in delta, undeva, departe... :) Ca idee, din Tulcea facem vreo 5 ore cu vaporasul (a se retine - in sensul in care curge apa); iar la intors luam rapida - aia de ai experimentat-o si tu si facem cam pana intr-o ora si jumatate. O da, merge tot cam asa 50-60 km/h si prima data am zis ca mor... ca na, nu-s 15 minute ca 1h:30m :)
A doua oara, a fost mai lejer de "digerat".
Chiar ieri m-am intors din delta si mi s-a parut chiar ok. Culmea, trecand peste micul disconfort fizic, chiar e misto :)
Cat despre preocuparea ta cu vestele... you make me laugh :))
Get over it. E bine sa ai, e alea-alea, dar serios...

Andrei C. said...

E ceva visceral in reactia aia, nu vreau sa mai trec prin asa ceva si nu cred ca se imbunatateste cu timpul. Cat despre veste, stiu ca te poti ineca si cu ele dar cred ca sunt la fel ca centura se siguranta, e mai bine sa o ai, serios. Mi-am asumat riscul cand am povestit ca o sa vina oamenii sa zica "that's nothing, e misto live a little". Ca sa nu mai zic ca Lacul Golovita nu e chiar Dunarea in materie de valuri.

Vlad said...

Hei, nu vreau sa fiu gica-contra.
Mi-am expus doar parerea mea, din experientele mele personale.
Si da, am fost la GP si am prins furtuna pe lac. Stiu exact ce se intampla si cum e. Ca idee, "vaporistul" a fost jegos ca a bagat viteza pe valurile alea, rearanjandu-va pietrele de la rinichi. El fiind obisnuit, nu le mai percepe ca tine si prima oara.
Again, scuze daca am fost aiurea cu comentariul meu, nu asta mi-a fost intentia... ci doar vroiam sa-ti zic ca te vei obisnui ca si in cazul zborului cu avionul. Prima data esti panicat chiar, iar cu timpul ajungi sa adormi chiar si inainte sa decoleze.

Andrei C. said...

Avionul nu incearca sa ma arunce in afara lui, aia e problema :)

Related Posts with Thumbnails