29 February 2012

Madrid noaptea

În Madrid am fost mai des noaptea decât ziua şi cu toate astea am doar câteva poze pentru că nu luam aparatul cu mine. Iată deci câteva cadre din Madrid, sâmbătă seara, când am binevoit să umblu cu aparatul de gât.
Mai sus, primăria (sau ceva asemănător), o clădire impresionantă atât ziua cât şi noaptea.



Rămăsesem cu povestirea la asfinţit în Plaza Mayor. Dar ce se vede în peisaj? O capră? Ce-i drept, acolo în plaza Mayor sunt tot felul de orătănii care cerşesc. Capra asta disco clampănea şi arăta către cutia unde să-i pui banii. Atât.
Şi cum ne îndreptam noi agale spre Puerta del Sol, observăm că şuvoiul de populaţie se înteţeşte. More and more. Ce-i drept, în Puerta del Sol e loc de întâlnire consacrat pentru tineri dar la momentul respectiv era şi o demonstraţie. Ceva referitor la îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor bolnavi psihic - sau ceva asemănător. Oricum ceva foarte, foarte specific. Şi era plin de poliţie şi demonstranţi care blocau cel puţin un sfert din piaţă.
Şi din toate părţile mai soseau. De exemplu, aşa arăta una din străzile care ajunge în Sol. Am mai văzut aşa doar în Times Square şi un pic pe Champs Elysees aproape de Crăciun. Apropo, îl vedeţi pe Sponge Bob Squarepants?
În Spania prostituţia e (încă) ilegală dar nu ai crede asta dacă ai merge pe Calle de la Montera până pe Gran Via. Nu înţeleg cum le dă voie să stea pe acolo. Bine, de la localnici am înţeles că lucrurile adevărate se întâmplă prin alte cartiere gen Cuzco. Am trecut pe acolo la 12 noaptea cu taxiul şi pot să zic că aşa e. Trotuarul e bine acoperit în zona respectivă.

Umbra lui Cervantes în Plaza de las Cortes. Nu pare indignat de ce se întâmplă în Madrid.
Unul dintre cei doi lei de la intrarea în Camera Deputaţilor. Sunt făcuţi la 1866 din bronz obţinut din topirea tunurilor capturate în războiul cu Marocul. Îmi place atitudinea, e ca şi cum ar zice: "Hai, te provoc să vii să iei mingea! (dar nu o să se termine bine pentru tine)"
La plimbare pe Paseo del Prado.
Waa, me strong. Me take picture - în Plaza de Cibeles, unde e şi primăria. La momentul respectiv era ceva concert cu ocazia zilei...hmmm...era ceva cu America. Ciudat, nu opriseră traficul aşa că pe scenă se cânta dar maşinile roiau în jur.
Şi asta a fost Madridul, a doua zi - duminică - n-am stat şi m-am întors la Valencia unde m-am ales cu o mini insolaţie de octombrie.

Cam atât despre Madrid noaptea. V-am zis că nu-s multe. Şi cu chestia asta am încheiat cu Spania, cel puţin pentru o perioadă. A fost frumos, m-aş întoarce cu mai multă răbdare şi mai mult timp pentru vizitat.

No comments:

Related Posts with Thumbnails