20 February 2012

Barcelona, nu Valencia.

Aceasta e o invitaţie să mergeţi să vizitaţi Barcelona. Ştiţi ce fain e? E o stradă Rambla care e un fel de grădină sociologică şi un geniu numit Gaudi care a construit nişte lucruri pe care dacă nu le vedeţi „neapărat” v-aţi ratat grav existenţa şi aşa deloc strălucită. La Valencia vă rog nu vă duceţi, nu e nimic de văzut.
La Valencia de exemplu poţi să te plimbi pe strada principală şi pur şi simplu nu e nimeni care să-ţi ofere droguri sau sex pe bani trăgându-te de mânecă. Ce fel de oraş mai e şi ăsta? Cum să mergi în vacanţă într-un astfel de loc?


Podul Alameda - găurile de aerisire dau direct în staţia de metrou de dedesubt.

Imaginaţi-vă. La Valencia oamenii au secat râul (nişte sălbateci) şi au plantat copaci în schimb, au făcut terenuri de sport şi lumea aleargă aşa de nebună. Nu poţi să te plimbi şi tu în parc că aleargă ăia de parcă le place sau ceva.
A river used to run through it

Plagiatori nesimţiţi, şi-au făcut o fântână colorată numai că e mult mai mică decât cea din Barcelona şi bineînţeles nu e cu muzică.

Nu e fântâna colorată de care ziceam, aia e în altă piaţă. Asta e cu un fel de Neptun.

N-au copii după turnurile veneţiene, n-au copie după Burj-al-arab, sunt nişte rupţi în fund. Şi asta nu e tot.

Aparent farlopa înseamnă cocaină.

La Valencia de exemplu nu ai un deal unde să te urci să vezi şi tu împrejurimile. Sau telecabină peste port.
Picioarele unui nou pod peste Turia - parcul, nu râul.

Ca să vă imaginaţi ce trist e: pe strada principală nu am văzut nici o statuie din aia mişcătoare. Aveau doar în piaţă un fel de acrobat care se juca cu chestii în flăcări. Pur şi simplu patetic.
Autobuz fantomă. Se zice că apare numai în nopţile cu lună plină.

La Valencia...nici nu ştiu cum să zic...nu simţi că trăieşti, nu simţi că 1 din 5 e infractor şi ai putea să rămâi fără portofel. E foarte plictisitor, se plimbă poliţia prin zona pietonală.
Turnul catedralei văzut din piaţă.

La Valencia a apărut un impostor numit Calatrava care a construit el nişte chestii mari şi fistichii dar nu se compară cu operele lui Gaudi. Deh, nu avea acelaşi dealer.
Palmierul luminos

La Valencia nici măcar nu au echipă de fotbal faimoasă şi au stadionul fix în centru. Cine a mai auzit de aşa ceva?
Una dintre porţile vechii cetăţi. Îmi cam aduce aminte de Age of Empires.

Valencia e mică, dacă te grăbeşti iei metroul trei staţii iar la plajă se ajunge cu tramvaiul. E aşa...de pensionari. Ce să faci acolo?
Parte din parcul Turia, lângă Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Nu e pic de aglomeraţie, nu simţi că eşti în miezul lucrurilor, nu se întâmplă treburi. Seara e linişte după ora 11, ce bătaie de joc este asta?
Intersecţia mea.

Şi gândiţi-vă aşa: ce aţi auzit de la prieteni, de la pretenari pe facebook? Unde să mergi în Spania? Unde e cool? Desigur, la Barcelona. Cum să te duci la Valencia? Cum să zici că eşti pe Colon în loc de Rambla? Doar dacă vrei să râdă ceilalţi de tine. Imaginaţi-vă. Daţi share şi ziceţi că Dl. Calatrava era un geniu. Tăcere penibilă. Dar dacă ziceţi că Gaudi era un geniu, atuncea să vedeţi cum curg like-urile. Da, şi eu, şi eu...
Foarte amuzant cum excavatorul fugăreşte omul.

Şi nu în ultimul rând...filmul nu se cheamă Vicky Cristina Valencia ci Vicky Cristina Barcelona. Iar Freddy Mercury nu cânta Valencia-aaaaa ci Barceloooo-naaaaa. Ce vreţi mai mult?
Foarte murdar şi urât la Valencia. Vă rog nu vă duceţi.

Ca să sumarizez, vă rog eu nu vă bateţi joc de vacanţa voastră şi nu vă duceţi la Valencia. Mergeţi la Barcelona. Pentru mici inconveniente cum ar fi dispariţia actelor, consulatul român la Barcelona e pe Calle San Juan de la Salle 35 bis şi telefonul e +34 934 181 535. You’re welcome.

3 comments:

Dungha said...

Draguta expunere si haioasa pe alocuri :)))

Anonymous said...

Initial am crezut ca vorbesti serios si eram dezamagita...cu cat derulam pozele cu atat imi dadeam seama ca mai e cineva indragostit de Valencia ca mine...si asta ma bucura nespus pt ca asa cum spuneai tu toti adora Barcelona si sunt fini cunoscatori ai fenomenului Gaudi, dar daca le spui de Calatrava se uita nedumeriti...
Valencia a fost orasul in care m-am dus fara mari asteptari dar m-am intors cucerita iremediabil...

Carmen

Andrei C said...

Parte din farmecul Valenciei este si faptul ca nu e sufocata, de fapt violata as zice, de hoarde de turisti care au vazut un film sau auzit de la prieteni ca e "prea tare".

Related Posts with Thumbnails