28 February 2012

Promenade Neuchateloise

Întors fiind din plimbarea cu maşina prin Alpi am dedicat ziua de joi zăcutului. Numai că refacerea merge bine şi cu o plimbare, mai iei aer - şi cum Neuchatel nu e departe de Alpii Bernezi, aş zice că e mereu o aromă de Alpi prezentă.
Biserica roşie de care vă spuneam. O fi o coincidenţă că pe blocul de alături este o reclamă la Firestone?



Neuchatel-ul e micuţ dar are ataşate nişte suburbii în care nu îţi dai seama când treci. De exemplu, când m-am dus să iau maşina de la Europcar mi s-a zis că adresa aia nu prea pare să fie în Neuchatel. Eu nu şi nu. Am mers pe jos destul de mult şi când în sfârşit aveam maşina pe mână întreb:
-Şi, cum să ies spre Berna?
-Păi să vedeţi, o luaţi spre Neuchatel...
-Cum adică, aici nu suntem în Neuchatel?
-Nuuu, cum să fim în Neucahtel?
-...

Oraşul a împlinit de curând 1000 de ani de atestare documentară. Mulţi înainte.
Deşi sunt ceva kilometri până la Lausanne, e uşor de făcut naveta - mulţi o fac. Trenurile sunt destul de bine programate. E un pic amuzant dimineaţa când toată lumea aleargă să prindă un anumit tren. Cei mai viteji coboară dealul pe trotinetă.
La fel face lumea şi în Yverdon despre care am înţeles că ar fi un oraş de navetişti care lucrează în Lausanne.
Probabil asta e o soluţie bună ca alternativă la a locui direct într-un oraş mare. Dai 1-2 ore pe zi pe navetă dar câştigi chirie mai mică, mai puţină aglomeraţie etc. Mai rău e cu ieşitul în oraş. "Vii? Da, imediat, iau trenul de la fără 20 dar trebuie să plec nu mai târziu de 12 că nu mai am cum să ajung acasă".
Din acelaşi ciclu vor urma "greii Elveţiei" - Zurich, Basel şi Berna. În ce ordine, mă mai gândesc eu.

No comments:

Related Posts with Thumbnails