07 February 2012

Freezing rain

Aşa cum probabil ştiţi de la mega televiziunile noastre, afară e iarnă. Ninge. Ocazional condiţiile meteo mai dubioase duc la apariţia fenomenului "freezing rain", fenomen foarte iubit de ştirişti întrucât are potenţial distrugător. Groaznic a fost, pur şi simplu teribil. Nimeni nu a scăpat.
Televiziunea din ziua de azi a devenit o hazna agresivă (spre deosebire de o hazna normală, cea agresivă proiectează materia primă la distanţe apreciabile). În puţinele momente când am un program de ştiri în faţa ochilor (din întâmplare, pentru că nu posed televizor) văd personaje sinistre, circari şi saltimbanci, toţi cu pretenţii de prezentatori de ştiri. Jurnalişti cică, dar cu apucături şi limbaj de "carter" ca să înţeleagă telespectatorul mediu. În loc să-l modeleze cumva se coboară la nivelul lui - bun plan.


În speţă, e un personaj al cărui nume nu-l cunosc şi nici nu ştiu pe ce post îşi are sălaşul. E un ochelarist cu freză de filatelist, îmbrăcat la costum, dar care vorbeşte şi se comportă ca un băiat de băiat. Şi explică el pă-nţelesul bişniţarilor cum stă treaba şi care-i faza. Nu numai că vorbeşte agresiv dar se mişcă agresiv. Nu stă mereu jos, uneori e în picioare şi se agită, alteori e în spatele unui birou dar ghici ce - şi acolo se agită. Contrastul ma face să schimb canalul involuntar. Nu vreau să ştiu cum îl cheamă sau cine i-a zis că-i stă bine la costum, singura întrebare valabilă este cine i-a dat voie pe sticlă. Viaţa e prea scurtă ca să îţi consumi timpul cu aşa ceva.
Pe un alt canal (cred, nu sunt sigur, ar putea fi chiar pe acelasi) îşi află sălaşul o altă dihanie. Păr scurt, trecută de prima tinereţe, deşi aparent are doar 34 de ani. Personajul are un comportament agresiv, rolul ei fiind să ceară socoteală pentru orice mizerie care aparent interesează publicul. Acest stil place unora ("Da dom'le, las' să fie rea. Să le ceară socoteală. Toţi e nişte hoţi") dar nu îndeajuns încât simptomele de rabie să migreze în primetime (Încă! Mă tem că acesta este proiectul pilot şi dacă merge vom avea din ce în ce mai mulţi ştirişti turbaţi).

Există două explicaţii posibile pentru comportamentul respectiv pe care le voi prezenta în cele ce urmează.
1. Doamna suferă de nişte dezechilibre hormonale (oricum are carenţă de ceva, ori acel ceva în exces; înţelepciunea populară spune că e vorba de o carenţă) caz în care: 
       a) există pastile şi diverse terapii, cu condiţia să admiţi că ai o problemă.
       b) îmi pare tare rău pentru soţul dumneaei - la proces (orice proces) să-i arate judecătorului o înregistrare cu una din emisiunile ei şi el va înţelege.
2. Doamna joacă un rol, caz în care:
      a) ar fi bine să ştie că prostituţia intelectuală nu e un lucru la care să aspire.
      b) ar fi bine să ştie şi că nişa pe care lucreză e destul de îngustă (mai era un personaj care juca aceeaşi carte şi care momentan - deşi eu sper să fie permanent - se scaldă într-un călduţ anonimat) şi se poate sări calul destul de uşor. Mi-e că decid producătorii pentru audienţă să-i aducă invitat un pugilist într-o zi proastă fără să-i zică.
După îndelungi căutări am reuşit să o identific (am căutat "prezentatoare păr scurt agresivă" dar se pare că nu e încă de ajuns). E trecută pe pagina de "jurnalişti" a respectivului post care îi permite şi o încurajează să polueze spaţiul de emisie. Jurnalişti! Vai de steaua noastră...

Bonus - La un articol despre ea pe un site (nah, am vrut şi eu să văd biografia scorpiei) am găsit urmatorul comentariu (articolul era un la mulţi ani dedicat ei):
"o javra de container gata sa muste cu spume la gura tot ce misca....
La Multi Ani la Jilava,vipera hada ce esti!"


Am înţeles că ar mai exista o versiune a dânsei, într-un ambalaj mai tânăr, dar care îl sperie până şi pe Pleşu într-atât încât o preferă pe cea descrisă mai sus. Acest gând mă înfioară. Din păcate asta îmi spune că trendul se extinde şi televiziunile dau poporului ceea ce cere: circ. În curând: VIDEO: Ministru pălmuit la ştiri pentru că nu a răspuns la obiect! Intră în articol să vezi imaginile.
Referitor la cadre, am vrut să fac o serie "În chiloţi prin zăpadă" dar nu am găsit destule instanţe ("decât" două). Oricum, credit goes to Ioana@viajoa pentru că a venit cu ideea.
Bonus: Eram eu pe Magheru şi încercam diverse încadrări la poza de mai sus (da, ştiu, e loc de miştouri). Şi mă simt privit. Arunc şi eu o privire în jur - nenea care tocmai spărsese gheaţa din faţă de la sex-shop mă fixează lung. Mă uit şi eu la el preţ de câteva secunde şi-i zic:
-Bună seara!
-S-a întâmplat ceva? (împreună cu tonul şi atitudinea se traducea în "De ce pozaţi aici?")
-Da, s-a întâmplat...ninge! (A stupid question deserves a stupid answer - şi m-am întors la încadrările mele urându-i în gând o alunecare plăcută)
-Ah şi dumneavoastră faceţi poze aşa... (continuarea ar fi fost "ca prostul" sau "degeaba")
-Da, aşa... (eu, tot cu aparatul la ochi)

Iubesc oamenii aceştia. Pur şi simplu îi iubesc.
Revenind la ştiri, de ce nu pot televiziunile să trimită pe sticlă o Corina Caragea, o Malvina sau o Augustina sau chiar şi o Monica Dascălu (bine, ea mai puţin, că prezintă totul ca o tragedie de proporţii antice) care, cu o voce blândă, să-mi comunice care este adresa site-ului unde pot să verific ce drumuri naţionale sunt închise şi apoi să treacă NAIBII mai departe la altceva care poate fi calificat drept ştire? De ce trebuie să văd dezaxaţii ăia cu probleme de comportament şi de bun simţ? De fapt, de ce mă întreb...la ce te poţi aştepta de la o hazna?
Îmi pare rău că n-am avut timp de o plimbare mai lungă, poate data viitoare, la următorul cod.

10 comments:

Liliana said...

Am râs-plâns. Am constat şi eu aproximativ aceleaşi lucruri triste din media ...

Anda said...

Ador ultima fotografie. Te incalzeste pe o vreme asa "pacatoasa".

Vlad said...

ce-mi place cand mai vad pe cineva care nu are tv. eu nu ma mai uit la tv de aproape 7 ani. sa moara chuck daca-mi lipseste. ma bucur pentru mine ca nu imi mai pierd timpul si nu imi incarc memoria cu diverse tampenii, vorbe goale, panica, stres, etc.

apropo de ultima fotografie... este in bistro ateneu (cel de langa casino) facuta? as putea sa jur ca de acolo e... :)

Andrei C said...

Ahaha, chiar de acolo e :)

Merci Anda.

Anca said...

Ma uit la un singur post de stiri, Euronews, dimineata, inainte de a pleca la serviciu. Daca fac greseala de a muta pe un post romanesc constat ca pentru ei altele sunt stirile: vreun scandal murdar sau alte noutati de mahala. N-au nicio legatura cu ce se intampla prin lume, ai zice ca alea nu ii privesc deloc...

mirceadascalu said...

salut. Iti pun intrebarea aici pt ca nu am o adresa de mail de-a ta. Sper sa nu te superi. Iti urmaresc de mult blogul si am vazut ca-ti place sa umbli. La palatul Stirbei din Buftea ai ajuns? Poti sa-mi spui daca se viziteaza si te lasa sa faci fotografii? Multumesc frumos, anticipat

Andrei C said...

Am vrut sa merg insa oficial nu ai voie sa faci fotografii. variantele "hai traitiarfamelia conasule fac si io o poza"/"hai sa ne intelegem, iti dau de-o bere"/"aoleo n-am stiut ca nu se poate" nu sunt optiuni pentru mine. Primele doua ca nu ma caciulesc cu paznicii, a treia ca nu sunt fata sa zambesc frumos si nu-mi place modul asta balcanic de a rezolva problemele. Pana la urma, daca asa vrea administratorul si atat il duce capul, so be it. Sa fie sanatosi cu parcul lor.

mirceadascalu said...

nici eu nu s genul care sa ascund aparatul si ar fi imposibil. Nici in parc nu te lasa sa faci poze? ce tampiti. Ii intreb acum pe mail si iti trimit raspunsul lor oficial. Multumesc pt raspuns

mirceadascalu said...

uite raspunsul:

Da ,daca ne referim la fotografi de familie,amintiri ,etc.-nu se fac fotografi profesionale.

acum nu stiu cum e interpretat un DSLR in viziunea limitata a paznicului.... O sa incerc, fara trepied ca asta cam sperie

Andrei C said...

Interesant. Daca e asa m-ar interesa si pe mine - dar definitia aia e vaga. Daca e pentru pus pe blog e profesionala? Dslr-ul sperie paznicii in general (sperie in sensul in care se sperie salbaticiunile: aoleo ce m-am speriat, ia sa atac). Eu vreau sa vad doar biserica aia...

Related Posts with Thumbnails